TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

STUDIU: Cît de grav poate afecta încălzirea globală cursele aeriene

STUDIU: Cît de grav poate afecta încălzirea globală cursele aeriene

Încălzirea globală va avea urmări nedorite inclusiv asupra călătoriei cu avionul, avertizează cercetătorii. Un nou studiu, realizat de experții de la Universitatea Reading, arată că încălzirea climei modifică și curentul jet stream.

Acest curent de aer de la mare înălțime devine tot mai instabil, cu fluctuații bruște ale vîntului, iar acest lucru va crește riscul turbulențelor cu care se confruntă avioanele.

Cel mai afectate vor fi cursele transatlantice, care vor avea de îndurat turbulențe severe în perioada 2050-2080, scrie Daily Mail.


Fluctuațiile de la nivelul jet stream-ului au crescut deja cu aproximativ 15% din anul 1979, conform studiului realizat recent.

Modificările apar din cauză că în zona Arctică au crescut tot mai multe temperaturile la nivelul solului, însă în stratosferă, la aproximativ 12 kilometri altitudine, unde zboară avioanele, aerul s-a răcit.

Astfel, apare un conflict la nivel de jet stream: temperatura de la suprafață are tendința să-l încălzească, iar temperatura de la mare altitudine îl răcește.

În prezent, pagubele provocate de turbulențe costă sectorul aviatic aproximativ 1 miliard de dolari în fiecare an. În aceste sume sînt incluse zborurile întîrizate, avioanele care trebuie reparate, dar și tratamentul pentru pasagerii și membrii echipajului răniți în timpul zborului.

Inginerii lucrează deja la conceperea unor avioane care să fie mai bine adaptate unei clime mai calde și mai instabile, astfel încît noile aeronave să fie cît mai puțin afectate de turbulențe.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load