X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Studiu: 5G nu este sigur – de ce sînt respinse toate îngrijorările?

20 ian. 2021,, 16:07   Ştiinţă şi IT
21249 0

Într-un studiu recent, un eminent academician arată că nu există suficiente dovezi că 5G este sigur şi solicită guvernelor să blocheze lansarea la nivel global a rețelelor 5G, în baza „principiului precauției”.

În contextul în care omenirea a fost blocată din cauza Covid19, de ce sînt respinse toate îngrijorările privind 5G? – se întreabă, într-un editorial publicat pe RT, Peter Andrews, jurnalist științific și scriitor irlandez care trăieşte la Londra. El este absolvent al Universităţii din Glasgow cu o diplomă în genetică.

Editorialistul se referă la un nou studiu publicat de un eminent academician, care arată că nu există suficiente dovezi că 5G este sigur, întrebîndu-se de ce, în această epocă atît de preocupată de sănătate şi de protejarea ei, sînt respinse toate îngrijorările trezite de 5G, transmite sputnik.md.

Lucrarea, publicată în Journal of Epidemiology & Community Health, arată că nu există suficiente dovezi că 5G este sigur și că singurul motiv pentru care lansarea este grăbită indiferent de îngrijorări este că sînt atît de mulți bani care ies din asta. Autorul studiului este eminentul profesor John William Frank, profesor de medicină bazată pe dovezi la Universitatea din Edinburgh și membru al Royal Society.

Ca un specialist de o asemenea statură din domeniul sănătății publice (a se vedea acreditările profesorului Frank) să își asume faptul de a cere oprirea 5G nu poate fi deloc un lucru care să fie trecut cu vederea. Este de văzut dacă studiul său va face valuri în mass-media, aşa cum ar fi firesc într-o lume atît de preocupată de sănătate.


Argumentul profesorului Frank este că tehnologia 5G ar trebui să fie complet oprită (cel puțin temporar) pe baza „principiului precauției”. El scrie că „îndoielile semnificative legate de siguranța unei noi expuneri umane potențial răspîndite ar trebui să constituie un motiv întemeiat pentru impunerea unui moratoriu asupra acestei expuneri, în așteptarea unei investigații științifice adecvate cu privire la efectele adverse suspectate asupra sănătății”.

Expertul subliniază că ceea ce face 5G mai rapid decît rețele fără fir anterioare – „ingredientul” său activ – sînt ceea ce se cheamă cîmpuri electromagnetice cu frecvență radio, sau RF-EMF. Eseul profesorului citează un corp cuprinzător de lucrări, al căror număr a crescut tot mai mult în ultima vreme, care arată că aceste EMF sînt dăunătoare pentru sănătatea umană.

De exemplu, în 2011, Agenția Internațională pentru Cercetarea în domeniul Cancerului a constatat că EMF-urile sînt „posibil cancerigene pentru oameni”. Niciuna dintre tehnologiile anterioare (1G, 2G, 3G sau 4G) nu le-a folosit și nici nu au folosit frecvențe atît de înalte precum 5G. Există şi multe alte aspecte îngrijorătoare despre 5G evidenţiate în lucrarea profesorului, dar concluzia rămîne aceea că pur și simplu nu știm care va fi impactul asupra populației în ansamblu. Testele adecvate cu privire la acest lucru pur și simplu nu au fost încă efectuate.

Cui bono?

Frank consideră că ar trebui să „urmărim banii” pentru a descoperi de ce planul lansării 5G merge înainte fără a fi efectuate investigaţiile adecvate. Prin urmare, cine poate cîștiga dintr-o lansare globală a 5G? China mizează pe 5G, iar înainte de criza creată de coronavirus, au anunţat că intenționează să construiască 600.000 de stații 5G în acest an, cu un sfert din acestea numai în provincia Zhejiang.

Este 5G sigur? Argumentul profesorului Frank este că modul de a afla nu poate fi acela de a expune majoritatea populației lumii la undele acestei tehnologii și apoi a spera că nu va avea loc o catastrofă. Există puţine dezbateri publice cu privire la această tehnologie, în ciuda faptului că lansarea acesteia pe scară largă este avansată tot mai mult.

În contextul în care obsesia principală astăzi în lume este protejarea sănătăţii, de ce clasele conducătoare ale lumii nu sînt preocupate de argumentare şi dezbatere? – se întreabă editorialistul. Sau poate preferinţa lor este să folosească cel mai bine finanțat aparat de propagandă din toate timpurile pentru a bloca orice discurs alternativ.

„Dar de ce am sentimentul că «principiul precauției» este invocat numai atunci cînd le convine acestor puteri? Reacția lor la coronavirus sugerează că ei cred că siguranța este fundamentală – de fapt, este singurul lucru important. Ei spun că, chiar și atunci cînd ocrotirea vieții celor mai în vîrstă și mai vulnerabili ai societății atrage costuri inestimabile pentru restul lumii, tot trebuie făcut acest lucru.

Ei bine, tocmai această logică l-a determinat pe profesorul Frank să tragă acest semnal de alarmă cu privire la 5G. Conform propriilor lor standarde, guvernele care au introdus lockdown-uri în numele sănătății publice trebuie, în mod cert, să oprească lansarea 5G în așteptarea investigaţiilor privind potențialele efecte secundare. A proceda altfel înseamnă a da un nou sens cuvîntului «ipocrizie»”, încheie Peter Andrews.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?