Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Stația Spațială Internațională s-ar putea transforma într-o afacere privată

19 feb. 2018,, 02:00   Ştiinţă şi IT
3791 0

Administrația Trump vrea ca orice om să poată ajunge în spațiu. Astfel, Stația Spațială Internațională ar putea deveni cel mai rîvnit și costisitor obiectiv turistic de pînă acum.

În timp ce administrația Trump intenționează să pună capăt finanțării pentru Stația Spațială Internațională (ISS) după 2024, ea nu este neapărat destinată să fie complet abandonată sau chiar scoasă din orbită. Potrivit unui document intern al NASA, ISS ar putea trece de la a fi folosit de guvernul american la o afacere privată.

Finanțarea Stației Spațiale Internaționale (ISS) ar putea proveni din sectorul privat după 2024. „NASA va extinde parteneriatele comerciale internaționale în următorii șapte ani pentru a asigura accesul continuu al omului pe orbită”, se arată în document. ISS are un parteneriat cu agențiile spațiale ruse, canadiene și europene. Acesta este împărțit în două segmente, american și rusesc, ambele avînd finanțare pentru operațiuni pînă în 2024.

Orice plan de privatizare va trebui să fie convenabil și pentru celelalte agenții, deci se anunță a fi un plan complex. Desigur, America nu este singura care are interes în ISS.

Rusia a dezvăluit planurile de a construi un hotel de lux pe stație, dar acest lucru depinde de viitoarea finanțare disponibilă pentru omologul NASA. Washington Post raportează că documentul conține foarte puține detalii despre modul în care ISS ar putea deveni o platformă comercială. Administrația Trump așteaptă ca industriile private să elaboreze planuri și analize de piață cu privire la ceea ce s-ar putea face la bordul ISS.


Companiile private ca Boeing și SpaceX au trimis sarcini către ISS și le-a folosit în scopuri de cercetare în trecut. Ambele planifică misiuni în spațiu între 2019 și 2024. Chiar și așa, sectorul privat nu pare încîntat de această idee. Mark Mulqueen, manager de program al Boeing, spune că încercarea unei astfel de tranziții înainte ca firmele private să fie pregătire să o susțină ar putea avea consecințe dezastruoase. Ele vor afecta americanii, dar și șansele de a construi o întreprindere privată concentrată pe spațiu.

În orice caz, documentul detaliază cererea de buget adresată de administrația Trump agenției spațiale. În prezent, ISS cere miliarde de dolari în fiecare an ca să rămînă operațională.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?