COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 539 104   INFECTAȚI 258 581(+97)   TRATAȚI 251 347     DECESE 6242(+2)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2819
Puterea stiri: 6418
Coronavirus stiri: 7297

Spectaculoasa autostradă din Spania. Constructorul a renunțat la ciment și a folosit o soluție inedită pentru proiectele de drumuri

8 iun. 06:00   Ştiinţă şi IT
1181 1

La prima vedere, noua porțiune de autostradă construită lîngă orașul spaniol Valencia arată ca oricare alta. Proiectul ascunde însă una dintre cele mai inedite soluții ale momentului în materie de construcții în infrastructură. Folosind o nouă tehnologie, constructorul folosește cenușă de hîrtie în locul cimentului care ar intra în mod normal în construcția drumului.

"În construcția de drumuri, avem nevoie de cele mai puternice materiale. Și pentru asta, de obicei folosim ciment. Această cenușă de hîrtie nu doar că arată ca cimentul, ci îndeplinește toate cerințele tehnice ale cimentului, și este și mai ecologic", a explicat pentru Euronews Juan Jose Cepria Pamplona, manager de proiect al companiei care construiește autostrada.

Compania consideră că utilizarea cenușii de hîrtie îi va permite să-și reducă semnificativ amprenta de carbon.

"Impactul proiectului este enorm. Am calculat că putem elimina 65-75% din emisiile de CO2 asociate. Și am putea economisi pînă la 18.000 de tone de ciment pe an", a spus Juan Jose.

Beneficiul nu constă însă doar în reducerea emisiilor de carbon. Prin utilizarea cenușii de hîrtie - adică deșeuri de hîrtie și celuloză arse care nu mai pot fi reciclate - compania transformă gunoiul, care cel mai probabil ar ajunge în depozitul de deșeuri, într-o resursă.


Autostrada din La Font de la Figuera este unul dintre cele trei proiecte pilot în care se folosește această nouă tehnologie.

"Intenția noastră este să extindem și să extindem utilizarea [cenușii de hîrtie] la nivel național și în cele din urmă să o reproducem la nivel internațional", a spus managerul de proiect.

Compania care construiește autostrada este membru al proiectului paperChain. Inițiativa își propune să valorifice deșeurile generate de industria de hîrtie și celuloză din Europa.

Johan Elvnert, secretar general al Platformei tehnologice a sectorului forestier, spune că industria hîrtiei și celulozei din Europa găsește noi modalități de valorificare a acestui produs secundar.

"Noile tehnologii fac posibilă refolosirea și reciclarea. Un exemplu bun este proiectul PaperChain, dar vedem acest tip de evoluții pentru orice, textile, ambalaje, chiar și nemetalice și chiar hrană pentru pești din apa de tratare a fabricilor de celuloză. Deci, cel mai bine este să nu te gîndești la asta ca la deșeuri, ci ca la o resursă. Pentru a ajunge la o economie circulară cu deșeuri zero, trebuie să lucrăm împreună de-a lungul întregului lanț valoric. Țintele UE pentru 2050 sînt într-adevăr foarte ambițioase.

În lanțul valoric bazat pe pădure, am analizat cum să ajungem la o societate circulară cu deșeuri zero și vom lucra din greu pentru ca această agendă să devină realitate, dar sprijinul din partea Uniunii Europene este crucial", a subliniat Johan Elvnert.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


[No canvas support]
  • Votat 0
🔽🔽