X 
Transnistria stiri: 1375
Eurovision stiri: 499

Specia de pești care își recunoaște imaginea în oglindă

22 feb. 2023,, 05:00   Ştiinţă şi IT
2445 0

Lista animalelor cunoscute pentru capacitatea lor de a-și recunoaște propria reflexie este redusă, însă acum, se pare că specia Labroides dimidiatus ar putea fi cel mai nou membru al acestei categorii uimitoare.

Un studiu privind recunoașterea proprie în oglindă (MSR) a investigat reacțiile peștilor la vederea imaginilor cu ei înșiși și cu alți membri ai speciei lor.

Privind comportamentele agresive, echipa a constatat că peștii au părut capabil să își recunoască propriile fețe. Cercetarea a fost publicată în jurnalul PNAS.

Testele în oglindă, eficace în descoperirea capacităților de identificare proprie

Astfel încît să testeze capacitatea peștilor de a-și recunoaște propria reflexie, echipa a efectuat mai întîi teste cu marcaj în oglindă. În aceste teste, un semn asemănător cu un ectoparazit a fost plasat pe gîtul a zece pești, înainte de a li se arăta propria reflexie într-o oglindă. Toți peștii din eșantion au trecut acest test, prezentînd un comportament de scărpinare a gîtului pe fundul acvariului în încercarea de a elimina parazitul suspectat, potrivit IFL Science. Deoarece peștii Labroides dimidiatus sînt cunoscuți ca avînd un comportament agresiv față de membrii necunoscuți ai speciei lor, testele ulterioare au constat în imagini statice cu pești din specia Labroides dimidiatus.


Cercetătorii au descoperit că cei care nu participaseră la testele de marcare în oglindă au acționat agresiv la toate imaginile cu peștii din specia lor, indiferent dacă era afișată propria lor imagine. Acest lucru sugerează că testele în oglindă au acționat ca o modalitate prin care peștii au învățat cum arată propria lor reflexie.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?