X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Simțul tău al direcției este strîns legat de trecut. Ce a scos la iveală un studiu recent?

30 apr. 2022,, 05:00   Ştiinţă şi IT
2125 0

Tot mai des, cercetătorii scot la iveală modurile în care mediul nu doar că ne modifică sănătatea mintală, dar și abilitățile cognitive. Un studiu recent arată legătura fascinantă dintre locul de naștere și abilitățile de orientare în spațiu.

O echipă internațională condusă de cercetători din cadrul Centrului Național de Cercetare Științifică din Franța și de la Universitatea College Londra au descoperit că oamenii sînt mai pricepuți la orientarea în spațiu în funcție de locul în care s-au născut. Mai mult, cei care au crescut în orașe rectangulare erau mai puțin specializați la orientare, comparativ cu cei din orașele organizate aleatoriu, indică Science Alert.

„Am descoperit că, în medie, oamenii care au crescut în orașe au abilități de orientare mai slabe decît cei care au crescut în afara orașelor, indiferent de vîrstă, gen sau nivel de educație”, spun autorii. Cercetătorii au colectat date despre 397.162 de oameni din 38 de state, care au jucat Sea Hero Quest, un joc ce implică conducerea unei bărci în căutarea unor creaturi marine. A fost ales acest joc fiindcă s-a dovedit faptul că performanțele de aici sînt similare cu cele din lumea reală.

Orientarea în spațiu poate fi dificilă

Cei care joacă acest joc au la început o hartă care le arată punctul de plecare și locația mai multor punte de verificare pe care trebuie să le identifice într-o anumită ordine. Cercetătorii s-au folosit de datele jucătorilor care au ajuns cel puțin pînă la nivelul 11, pentru a putea face niște estimări pertinente.


Pentru a investiga orice variație din abilitatea de orientare spațială cercetătorii au conceput un plan despre cît de complex este schema unui oraș. Au calculat entropia rețelelor stradale – SNE a celor mai mari orașe din cele 38 de state de proveniență ale participanților. Orașele rectangulare, precum Chicago, aveau un nivel redus al entropiei, în vreme ce acelea întinse se aflau la polul opus.

„Am descoperit că orașele cu un nivel mic al SNE determinau performanțe mai bune în jocul video, la nivelele organizate pe o schemă rectangulară, în vreme de copilăria participanților în afara orașelor sau în orașe cu un nivel al SNE mai mare determinau performanțe mai bune la nivelele entropice ale jocului video”, spun autorii.

O chestiune de locație

„Aceste descoperiri confirmă impactul pe care îl are mediul asupra cogniției umane la nivel global și subliniază importanța matricei urbane asupra cogniției individului și funcționării creierului”, mai concluzionează autorii.

La o primă vedere, pare logic ca acele persoane care au crescut în medii mai complexe să fie mai pricepute la orientare, dar autorii indică faptul că există mai multe mecanisme în joc atunci cînd oamenii își formează abilitățile de orientare. De obicei, avem tendința de a minimiza străzile folosite și virajele făcute atunci cînd ne deplasăm.

A trebui să navighezi în amenajările neregulate ale străzilor ar implica probabil nevoia de a urmări mai aproape direcția obiectivului din cauza unghiurilor mai variate ale străzilor, folosind memoria spațială sau prospectivă pentru numele străzilor și virajele viitoare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?