X 
Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1132

„Sfîntul Graal” al epavelor. Imagini cu galionul San José au fost dezvăluite de președintele columbian

10 iun. 06:00   Ştiinţă şi IT
1831 0

Un studiu fotografic cu epava galionului San José a fost dezvăluit de reprezentanții președintelui din Columbia.

San José a fost un galion cu 64 de tunuri și trei catarge din cadrul Marinei spaniole, construit de Pedro de Aróstegui la șantierul naval din Mapil, Usurbil, Gipuzkoa, Spania. Nava cu pînze a făcut parte din flota Spaniei în timpul Războiului Succesiunii Spaniole, sub direcția generalului José Fernández de Santillán, Conte de Casa Alegre.

În timpul ultimului său voiaj, galionul San José a pornit ca navă-amiral a flotei din Portobelo, Panama în direcția Cartagena, Columbia, fiind însoțit de trei nave de război și 14 vase comerciale spaniole.

Galionul s-a scufundat cu o încărcătură ce astăzi ar valora 14,43 de miliarde de dolari

Flota a întîlnit o escadrilă britanică în apropiere de Barú, fostă peninsulă la sud de Cartagena, fapt ce a dus la bătălia cunoscută drept Acțiunea lui Wager. În timpul bătăliei, magaziile cu praf de pușcă au fost detonate, astfel distrugînd și scufundînd nava cu o parte din echipaj și încărcătura de aur, argint, smaralde și bijuterii. Astăzi, încărcătura ar ajunge undeva la 14,43 de miliarde de dolari, tocmai de aceea unii consideră că nava scufundată este „Sfîntul Graal” al epavelor.


Nava a fost descoperită în 2015 de cercetătorii din cadrul Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI), iar guvernul columbian a anunțat o misiune de recuperare în 2017.

Folosind echipamente de ultimă generație, imaginile cu epava au fost surprinse de Marina Națională a Columbiei și au fost acum date publicității de reprezentanții președintelui Iván Duque.

Locul în care se află epava este secret de stat

„Acestea sînt descoperiri importante care garantează protecția galionului San José și avansează procesul ulterior de extracție, în același timp păstrînd titlul de sit de patrimoniu mondial sub custodia noastră”, a declarat președintele columbian.

Fotografiile au fost făcute la peste 950 de metri adîncime, deși locul în care se află epava este secret de stat pentru a proteja galionul San José de vînătorii de comori ilegali, potrivit HeritageDaily.

„Supraveghem, de asemenea, diferite puncte în care s-ar putea afla posibile epave din vremuri similare, am descoperit două vase adiționale, unul din perioada colonial și altul din perioada republicană”, a adăugat președintele Columbiei.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав