Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Se pot îmbolnăvi animalele de companie și de fermă de COVID-19? Răspunsul unui profesor de medicină veterinară din SUA

4 apr. 2020,, 02:00   Ştiinţă şi IT
2541 0

Oamenii de știință au secvențiat genomul (materialul genetic al unui organism) noului coronavirus foarte repede, la doar săptămâni de când a fost prima oară semnalat.

De atunci, materialul genetic al virusului a fost analizat de către multiple grupuri independente de cercetători — cu toții au concluzionat că virusul responsabil pentru COVID-19 are o origine zoonotică (naturală, deci nu e făcut în laborator cum cred cei mai mulți români). Mai precis, a evoluat prima oară în lilieci, apoi a sărit în gazde umane. Dar poate virusul să sară de la oameni la alte animale? Virusurile sunt în permanentă mișcare și evoluție în încercarea lor de a găsi gazde noi, fără de care nu se pot replica.

Fără o gazdă, un virus simplu dispare. Potrivit lui Scott Kenney, un profesor de medicină veterinară la Universitatea Ohio State, nu există momentan vreo dovadă clară că noul coronavirus se poate transmite de la oameni la alte animale — dar asta nu înseamnă ca nu există o posibilitate.

De la lilieci la oameni În primul rând, trebuie menționată originea noului coronavirus, care a apărut pentru prima oară în decembrie 2019, în Wuhan, China. Spre deosebirea de ce ar crede majoritatea românilor, noul coronavirus nu este făcut în vreun laborator.

Genomul virusului — practic tot materialul genetic — a fost secvențiat în timp record încă din ianuarie. De atunci, multiple grupuri independente de cercetători au ajuns la aceeași concluzie: SARS-COV-2, virusul care cauzează COVID-19, a evoluat în lilieci. Adică are o origine naturală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?