COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Schimbările climatice au micșorat aripile privighetorilor

Schimbările climatice au micșorat aripile privighetorilor

Creșterea temperaturii poate avea un impact negativ asupra uneia dintre cele mai cunoscute păsări cîntătoare din lume.

Despreacest lucru a anunțat BBC News.


Cercetătorii spanioli au descoperit că, pe parcursul a 20 de ani, anvergura aripilor la privighetori s-a micșorat semnificativ. Potrivit experților, acest lucru se datorează schimbărilor climatice în regiunile unde primăvara sosește mai tîrziu și se observă o creștere a secetei. Ornitologii sînt preocupați de faptul că acest lucru ar putea afecta capacitatea păsării de a migra în perioada rece a anului.
Privighetorile petrec iarna în Africa, ceea ce înseamnă că mica pasăre trebuie să depășească distanțe uriașe în timpul migrației. De aceea, dimensiunile aripilor sînt esențiale.

Potrivit unui nou studiu, lungimea medie a aripilor privighetorilor a scăzut în raport cu dimensiunea întregului corp. Oamenii de știință cred că acest lucru se datorează schimbărilor de temperatură observate în regiunea mediteraneană. Primăvara întîrzie aici, iar seceta de vară este mai intensă, ceea ce reduce din perioada optimă de reproducere a păsărilor. În aceste condiții, păsările evolutive de succes au aripi mici și au urmași mici.
Cu toate acestea, privighetorile continuă să utilizeze rutele obișnuite de migrație, de aceea populația de păsări ar putea să scadă semnificativ în viitorul apropiat.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load