Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

Scafandrii din Grecia au descoperit epava unui submarin italian din Al Doilea Război Mondial

30 dec. 2021,, 05:00   Ştiinţă şi IT
1598

Scafandrii din Grecia au descoperit epava unui submarin italian la 80 de ani după ce acesta a fost scufundat de Forţele Aliate în Marea Egee în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Submarinul Jantina, care a plecat din insula greacă Leros cu 48 de militari la bord, s-a scufundat pe 5 iulie 1941, după ce a fost lovit de o torpilă lansată de submarinul britanic HMS Torbay.

Epava submarinului italian a fost găsită luna trecută de Kostas Thoctarides, unul dintre cei mai renumiţi scafandri din Grecia, şi de echipa lui, la sud de insula Mykonos, la o adîncime de 103 metri. Scafandrii eleni au utilizat un vehicul subacvatic comandat de la distanţă, ROV Super Achilles, care a inspectat epava într-o manieră foarte detaliată din punct de vedere vizual.

"Istoria navală este ca un joc de puzzle, iar epava este o parte din acest puzzle", a declarat Kostas Thoctarides, care este expert maritim. "Confruntarea dintre două submarine reprezintă un eveniment naval rar", a adăugat el.

Identitatea submarinului Jantina a fost verificată cu ajutorul unor documente din arhivele Biroului de Istorie Navală din Italia, a precizat scafandrul grec.

Aceasta este cea de-a patra epavă a unui submarin care a fost localizată şi identificată de Kostas Thoctarides.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав