Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Scad suprafețele de livezi pe rod. Ce se plantează în loc

10 dec. 2022,, 03:00   Ştiinţă şi IT
3817 0

În ultimii ani se atestă o descreștere a suprafețelor de livezi pe rod, dar se plantează preponderent livezi superintensive care asigură recolte înalte de pe suprafețe reduse, a declarat Iurie Fală, directorul Asociației Moldova Fruct, în cadrul Conferinței Naționale „Businessul Fructelor în Republica Moldova”.

Astfel, suprafața livezilor de măr s-a redus cu 11,4% și este de circa 45.300 de hectare, de prun – cu 15,3% și este de 19.400 ha, de piersic – cu 23,6%, pînă la 4.900 ha, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.

Totodată, se înregistrează extinderea suprafețelor de livezi de fructe solicitate pe piețele de export.

Astfel, suprafața livezilor de cais a crescut cu 44%, urcînd la 4.900 de hectare, de cireș – cu 19,4%, fiind de 4.300 ha. Și suprafața livezilor de vișin a crescut cu 14,7%, ajungînd 3.900 ha.

În acest context, șeful Moldova Fruct a menționat că există multiple oportunități pe piețele de export pentru fructele produse în Moldova, dar este necesară cooperarea pentru a depăși problemele majore cu care se confruntă agricultorii.


Printre provocările enumerate de horticultorii ce au participat la Conferința Națională „Businessul Fructelor în Republica Moldova” sînt lipsa de soiuri solicitate pe piața externă, necorespunderea parametrilor de calitate și inofensivitate solicitați de importatori, lipsa serviciilor de asigurare a riscurilor de export, oferta extrem de fragmentată etc.

Prezent la eveniment, Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, a accentuat necesitatea asocierii eforturilor tuturor părților pentru a soluționa problemele cu care se confruntă producătorii.

Ministrul a încurajat cooperarea producătorilor de fructe în cadrul asociațiilor, cooperativelor și centrelor logistice pentru a învăța din experiența agricultorilor avansați și a spori competitivitatea fructelor exportate prin asigurarea volumelor solicitate, calității și uniformității produselor exportate.

Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova, a declarat că Agenția va continua prin intermediul proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală să susțină eforturile agricultorilor de a spori calitatea produselor agricole, de a îmbunătăți infrastructura post-recoltă și de a implementa standardele internaționale și diversificarea piețelor de desfacere.

0
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?