Transnistria stiri: 1394
Eurovision stiri: 502

Savanţii sînt aproape de o invenţie revoluţionară care poate salva foarte multe vieţi

15 dec. 2018,, 02:30   Ştiinţă şi IT
3708 0

Cercetătorii olandezi au reuşit să crească ţesut care imită glandele producătoare de venin ale mai multor specii de şarpe.

Biologul Hans Clevers de la Institutul Hubrecht din Olanda a povestit crearea acestor organoide pe 10 decembrie la simpozionul realizat de American Society for Cell Biology şi European Molecular Biology Organization.

Dacă savanţii pot extrage venin de la glandele create în laborator, acesta poate fi folosit pentru a crea noi medicamente şi antidoturi ale muşcăturilor de şerpi care nu sînt crescuţi în ferme, scrie Science News.

În întreaga lume, pînă la 2,7 milioane de oameni sînt muşcaţi de şerpi veninoşi în fiecare an. Între 81.000 şi 138.000 mor în urma muşcăturii, iar circa 400.000 îşi pot pierde membrele sau pot avea alte dizabilităţi, conform celor de la World Health Organization.

Antidoturile sînt făcute prin folosirea veninului adunat de la şerpii care sînt de obicei crescuţi în ferme. Veninul este injectat în alte animale care fac anticorpi pentru toxină. Versiunile purificate ale acestor anticorpi pot ajuta la salvarea unei persoane, dar trebuie să se cunoască specia care a muşcat. „Dacă este un şarpe rar sau local, există o probabilitate mare ca antidotul să nu existe”, a precizat Clevers.


De aceea, cercetătorii olandezi au prelevat celule stem de la embrionii de şarpe din specia Aspidelaps lubricus. Acestea au crescut în mai multe tipuri de organoide, inclusiv unele care fac venin apropiat de cel al şarpelui.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?