Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Savanţii au prezentat tehnologia de prelucrare a cenușii în CTE. Aceasta va folosi combustibilul deja consumat!

29 mai. 2019,, 03:00   Ştiinţă şi IT
2274 0

O nouă metodă de procesare a cenușii rămase în urma activităţii centralelor termo-electrice nu numai că va extrage aluminiu din combustibilul deja uzat, ci va elimina, de asemenea, aproape complet carbonul din acesta.

Informaţia este prezentată de RIA "Novosti" cu referire la oamenii de știință de la Institutul de Metalurgie și Știința Materialelor al Academiei de Științe a Rusiei.


În prezent, centralele electrice pe bază de cărbune și cărbune brun reprezintă aproximativ 25% din energia mondială. Cele mai multe țări trec treptat la combustibili mai ecologici, dar unii oameni de știință încearcă să minimizeze impactul negativ al CTE-urilor asupra mediului.
Deșeurile rezultate din arderea cărbunelui conțin o mulțime de substanțe nocive, inclusiv dioxidul de sulf. În plus, între 10 și 40% din cărbune nu arde și se transformă într-un amestec de dioxid de siliciu, oxid de aluminiu, fier și calciu. Această cenușă conține o mulțime de plumb, alte metale toxice, precum și uraniu, toriu și alte elemente radioactive.


O nouă metodă de prelucrare a cenușii, prezentată de oamenii de știință ruși, va permite extragerea aproape a întregului aluminiu și siliciu din acesta. În plus, din această cenușă, poate fi extras tot carbonul și o parte semnificativă a particulelor de magneți, fiind înmuiat în motorină.
„În sine, aceste concentrate vor fi de interes pentru industria metalurgică neferoasă și industria chimică. Cu toate acestea, accentul principal se pune pe obținerea unui concentrat cu o cantitate minimă de oxid de fier și carbon. Magnetitul contaminează soluția și împiedică eliberarea aluminiului din acesta, iar carbonul afectează proprietățile mecanice ale cimentului”, a declarat Dmitri Valeev de la Institutul de Metalurgie și Știința Materialelor AŞR din Moscova.


Actualmente, oamenii de știință testează această tehnică folosind deșeurile de la una dintre CET-urile din Omsk, care utilizează în activitatea sa cărbune de calitate inferioară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?