COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Savanții au elaborat un e-nas care arată cînd trebuie de cules piersicii

Savanții au elaborat un e-nas care arată cînd trebuie de cules piersicii

Un e-nas le permite fermierilor care cresc piersici să recolteze fructele la momentul optim. Aceste produse pot fi folosite în producția de alcool și a altor produse alimentare, de aceea trebuie identificat mixul perfect de substanțe, printre care alcool, esteri și aldehide.

Nasul artificial – dezvoltat de Universitatea Federală de Tehnologie – Paraná și Universitatea de Stat din Ponta Grossa, ambele din Brazilia – are o acuratețe de 98 la sută, informează go4it.ro.

Chiar dacă sînt vecini într-o ogradă, piersicii nu au același moment în care pot fi culeși, deoarece sînt diferențe cauzate de microclimat.


Piersicii emit molecule vaporoase, numite compuși organici volatili (COV). Nasul electronic le permite fermierilor să monitorizeze online cît de coapte sînt fructele, transmite IEE Spectrum.

Dispozitivul include senzori sensibili la anumiți compuși organici volatili. Următoarea generație de nasuri electronice va fi rezistentă la apă și va include panouri solare. Mai multe astfel de dispozitive pot monitoriza o livadă.

În trecut, aceiași cercetători au dezvoltat un nas electronic pentru bere, care analizează conținutul de alcool și aromele. Acum, ei dezvoltă un e-nas pentru vin.

Consumul de carne alterată poate avea efecte negative grave asupra sănătăţii. Din fericire, există un nas artificial capabil să verifice cît de proaspăt este acest aliment. FOODsniffer este un gadget care „miroase” cu ajutorul unor senzori diferite tipuri de carne: vită, porc, peşte sau pasăre. Dispozitivul poate analiza doar carne crudă.

Rezultatele sînt afişate în aplicaţia dedicată pentru smartphone, disponibilă pentru Android şi iOS.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load