X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Rusia a reluat misiunile de încercare cu noua rachetă Angara-5, aflată la a treia lansare

15 dec. 2020,, 05:00   Ştiinţă şi IT
12839 1

După o pauză de 6 ani, Rusia a reluat luni misiunile de încercare cu noua rachetă grea Angara-5, care a fost lansată pentru a treia oară (a doua oară cu încărcătură completă), de la cosmodromul Pleseţk, transmite site-ul nasaspaceflight.com.


Lansarea test anterioară cu încărcătură completă a avut loc în decembrie 2014. Racheta Angara a fost concepută pentru a transporta pe orbită sateliţi şi materiale care ţin de securitatea naţională a Rusiei. Acest test a fost amânat vreme de mai mulţi ani din cauza unor probleme de producţie şi calitate.

Această lansare nu a avut o încărcătură funcţională. La fel ca lansarea test anterioară, autorităţile spaţiale ruse au optat pentru un simulator de masă (IPM) conceput să reproducă greutatea unui satelit obişnuit.

Angara este o familie de rachete dezvoltate de Centrul de Cercetare şi Producţie Hrunicev pe baza Universalnâi Raketnâi Modul (URM) - sau Modul Universal de Rachetă. URM-1 este un motor de rachetă comun, folosit ca primă treaptă la toate rachetele din familia Angara. Motoare (boostere) laterale suplimentare sunt folosite pentru a obţine configuraţii Angara mai puternice. În mod similar, URM-2 a fost conceput pentru propulsia celei de-a doua trepte a rachetelor din familia Angara (nu este folosit pentru propulsia celei mai mici versiuni a rachetei, Angara-1).

Planurile iniţiale pentru această familie de rachete au inclus o serie de modele diferite, de la cea mai simplă rachetă, Angara-1, cu o singură treaptă URM-1, până la variantele mai grele Angara-3 şi Angara-5, care dispun de două şi respectiv 4 boostere laterale, la care se adaugă şi cea de-a doua treaptă, URM-2 şi opţional alte trepte superioare. Varianta maximă de putere din această familie de rachete este Angara-7, proiectată să aibă 6 propulsoare laterale amplasate în jurul propulsorului principal. Deocamdată au fost construite doar două modele, Angara-1 şi Angara-5.

Modelul cel mai simplu al familiei, Angara-1 poate transporta pe orbită încărcături de 2 - 3,8 tone (în funcţie de varianta - Angara-1.1 sau Angara 1.2). Angara-3 poate transporta în spaţiu încărcături de până la 15,1 tone, Angara-5 de până la 25,8 tone, iar cea mai puternică variantă, Angara-7, este proiectată să poată transporta până la 35 de tone în spaţiu.

Rusia a conceput familia de rachete Angara pentru a înlocui câteva tipuri de rachete mai vechi, aflate încă în folosinţă sau deja retrase. Dintre acestea cea mai cunoscută este familia de rachete Proton, ce s-a născut în anii '60 şi care este încă folosită pentru a transporta sateliţii grei ai Rusiei pe orbită. În plus, facilităţile de lansare pentru rachetele Angara au fost construite la cosmodromurile Pleseţk şi Vostocinâi, iar retragerea din uz a rachetelor Proton va însemna şi reducerea dependenţei Rusiei de cosmodromul istoric Baikonur, din Kazahstan.

Lansarea de luni este penultima din acest an pentru Rusia. Ultima lansare pe 2020 urmează să aibă loc vineri, cu o rachetă Soyuz, de la cosmodromul Vostocinâi. Misiunile de testare pentru rachetele din familia Angara vor continua anul viitor cu o misiune Angara-5 anunţată pentru luna iunie. Prima lansare comercială a variantei Angara-1 urmează să se producă spre sfârşitul anului viitor, cu misiunea de a transporta pe orbită un sateli Arirang 6 pentru Coreea de Sud.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?