X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Revoluție în transportul aerian (VIDEO)

28 feb. 2019,, 02:00   Ştiinţă şi IT
3409 0

Propulsia ionică a fost folosită de o echipă de ingineri de la Massachusetts Institute of Technology pentru a lansa în aer un avion care nu are nevoie de vreo parte mobilă pentru a putea zbura.

Prototipul, cu o întindere a aripilor de cinci metri, cîntărește 2,3 kilograme și nu folosește elice, turbine sau ventilatoare pentru a se menține în aer. În schimb, se bazează pe un curent de aer ionizat pentru a menține un zbor echilibrat, la o înălțime de 60 de metri.

Principiul din spatele testelor de zbor realizate de MIT se numește electroaerodinamică și folosește vîntul ionic pentru a crea propulsia necesară.

Totuși, ideea nu este nouă. Efectul a fost observat pentru prima dată în 1920, dar a fost catalogat drept incapabil de a produce suficientă propulsie pentru a face un avion să zboare. Doar puțini oameni de știință au continuat să lucreze la dezvoltarea acestei tehnologii.


Totuși, echipa de cercetători de la MIT, condusă de Steven Barett, a reușit să facă un avion să zboare cu ajutorul vîntului ionic. La baza tehnologiei stă un cîmp electric, folosit pentru a accelera ionii care intră în contact cu aerul și creează astfel vîntul care permite ca avionul să decoleze, potrivit Reuters.

Reprezentanți MIT au declarat că descoperirea a fost posibilă după ce Steven Barrett a fost inspirat de o navetă spațială silențioasă din serialul Star Trek. Echipa a luat drept model acest dispozitiv și a pornit să lucreze pentru o perioadă de nouă ani la un sistem de propulsie care nu are nevoie de nicio parte mobilă pentru a se putea deplasa.

Noua tehnologie se poate aplica mai multor tipuri de obiecte zburătoare, de la drone, la avioane convenționale. Echipa lucrează acum la modalități de îmbunătățire a eficienței echipamentului.

„Să plecăm de la un principiu de bază și să ajungem la ceva ce chiar poate zbura, a fost o călătorie lungă”, a declarat Barrett. „Acum posibilitățile pentru acest tip de propulsie sînt viabile”, a mai adăugat acesta.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?