X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Reglarea epigenetică le-a permis oamenilor străvechi să crească dinți noi. Oamenii de știință caută o modalitate de reactivare a acesteia!

8 aug. 2019,, 03:00   Ştiinţă şi IT
2266 0

Cercetătorii de la Universitatea din California de Sud (SUA) au descoperit regulatoare epigenetice care permit regenerarea dinților umani. Acest lucru este menționat pe site-ul universității.


Epigenetica studiază legile moștenirii epigenetice – modificări ale expresiei genice sau a fenotipului celular cauzate de mecanisme care nu afectează secvența ADN. Modificările epigenetice persistă într-o serie de diviziuni mitotice ale celulelor somatice și pot fi transmise și generațiilor următoare.
Studiind molarii Neanderthalilor, oamenii de știință au descoperit că aveau un trunchi de rădăcină foarte lung. Totodată, acesta se distrugea mult mai tîrziu decît la oamenii moderni. Probabil, acest lucru se poate datora influenței dietei sau activității fizice asupra anumitor proteine, care pot activa sau dezactiva aceste gene.


Această structură a trunchiului rădăcinii permitea dinților să crească din nou în caz de cădere.
În experimentele pe molarii șoarecilor, oamenii de știință au eliminat proteina Ezh2 din ele, care ajută la formarea oaselor faciale. S-a dovedit că pentru creșterea uniformă a dinților și adecvarea lor corespunzătoare la oasele craniului, este necesară prezenţa în proporţii egale în organism a proteinele Ezh2 și a proteinei Arid1.


Drept urmare, oamenii de știință au ajuns la concluzia că echilibrul proteinelor afectează structura osului facial și a dinților, nu numai la rozătoare, ci și la om. Acum, un grup de biologi va studia cantitatea necesară de proteine pentru a începe regenerarea rădăcinii dinţilor umani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?