Cazul Șor stiri: 599

Recipientele pentru băuturi alcoolice pot dăuna sănătății umane

20 iun. 03:00   Ştiinţă şi IT
2183 0

Un studiu realizat de oamenii de știință britanici a constatat că recipientele pentru băuturi alcoolice pot conține metale dăunătoare.

Experții de la Universitatea din Plymouth au studiat 89 de eșantioane de recipiente de sticlă de dimensiuni cuprinse între 50 și 750 de ml, cumpărate în perioada 2017-2018. S-a dovedit că 76 de mostre conțineau plumb și 55 conțineau cadmiu. Cu toate acestea, această cantitate de metale periculoase este considerată nepericuloasă pentru sănătate și mediu.
Mai periculoase au fost găsite recipientele emailate, care conțineau pînă la 20.000 de particule de cadmiu la un milion și pînă la 80.000 de particule de plumb, ceea ce depășește cu mult nivelul maxim admisibil de 90 de particule. Un experiment în condiții de ploaie simulată a confirmat eliberarea intensă de substanțe nocive în mediul înconjurător.
Ecologistul și geochimistul Andrew Turner a subliniat faptul că multe dintre obiectele folosite zilnic conțin substanțe toxice, care pot fi eliminate cu ușurință printr-o alternativă ecologică. Lucrarea științifică a reliefat importanța ridicată a trecerii la materiale mai sigure.
2
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?