TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile
- Criza guvernamentală stiri:
- OMG și vaccinurile actualizat
- Coronavirus stiri:
- Furtul miliardului stiri:
- Percheziții și rețineri stiri:
- Conflictul armat din Donbas stiri:
- Scandal diplomatic stiri:
- Calea Ferata din Moldova stiri:
- Preşedintele stiri:
- Noi condiții de plecare peste hotare stiri:
- Știrile Chișinăului stiri:
- Prețurile la carburanți stiri:
- Eurovision stiri:
- Limba rusă în Moldova stiri:
- Explozia din capitală stiri:
- Problema deşeurilor stiri:
- Incendii stiri:
- Rețele de socializare stiri:
- Alegeri în Moldova stiri:
- Acțiuni de protest stiri:
- Conflictul din Nagorno-Karabah stiri:
- Soarta lui Plahotniuc stiri:
- ONG Moldova stiri:
- Sărbătorile de iarnă stiri:
- Diaspora stiri:
- Transnistria stiri:
- Pregătirea pentru revoluția colorată stiri:
- Evenimente în Kîrgîzstan stiri:
- Cazul Platon stiri:
- Aeroportul Chișinău. Coliziuni stiri:
- Frumusețile Moldovei stiri:
- Cazul Șor stiri:
- Sănătatea copiilor stiri:
- Internetul și copiii stiri:
- Biden- Putin stiri:
- Cazul Filat stiri:
- Cazul Carinei Țurcan stiri:
- Cutremure stiri:
- Brand autohton stiri:
- Cazul Braguța stiri:
- Tăierea arborilor stiri:
- Unionism VS Statalitate stiri:
- Cazul Duty Free stiri:
- Închiderea școlilor stiri:
- Obiectiv european stiri:
- Sandu vs Șor stiri:
- Știri vesele stiri:
- Cazul Roșca stiri:
- Dosarul gărilor auto stiri:
- Air Moldova în faţa unei noi schimbări stiri:
- Știri Bălți stiri:
- Știri Taraclia stiri:
- Știri Rîșcani stiri:
- Știri Comrat stiri:
- Aminitiri din Copilărie stiri:
15 apr. 13:00 Andrei Muraviov: «Casa rusească – o denumire neoficială, dar care exprimă esența misiunii noastre» 14 apr. 19:40 ”În știință, graba este inadmisibilă. Ne dorim să scăpăm mai repede de COVID-19, dar riscăm să călcăm în străchini 13 apr. 18:04 Cu aere de victimă. Vor prelua oare moldovenii noua tendință americană? 12 apr. 18:27 Ce mi-i ajutorul tău? Din culisele COVID-ului 10 apr. 03:11 The Guardian, despre alegerile din Moldova ca referendum simbolic despre valorile familiale și liberalism 8 apr. 18:01 Revenirea la handmade 7 apr. 20:04 În Moldova începe lupta pentru un fotoliu la Curtea Constituțională 6 apr. 18:40 Revoluția conservatoare. Confruntarea dintre Donald Trump și statul periferic. P. 1 5 apr. 18:28 Se pregătește o nouă crimă de rezonanță în Moldova sau ea deja a avut loc? 5 apr. 10:02 Care sînt avantajele învățării limbilor străine și care este legătură lor cu economia lumii moderne 3 apr. 10:01 100 zile de luptă pentru anticipate. P.2 2 apr. 18:01 100 zile de luptă pentru anticipate. P.1 31 mar. 18:00 Finalul istoriei despre 100 mln. euro “de la Băsescu” 31 mar. 08:05 Igor Dodon: ”Imediat după semnarea decretului, Maia Sandu m-a telefonat...” 30 mar. 18:36 Dosarul ВЕМ: «Jaful secolului» la peste șase ani de la pornirea anchetei 29 mar. 19:19 Alexandru Danci: "Pandemia este timpul încercărilor și un material uriaș pentru a face concluzii” 27 mar. 05:01 O moldoveancă a uimit cinematografia europeană cu un scurtmetraj care a scos la iveală fricile sale din copilărie 25 mar. 10:02 Comanda de “curățare” 24 mar. 19:49 Imunitatea a fost ridicată. De la procuratură așteptăm continuarea 24 mar. 19:47 Învățătorul nu întotdeauna are dreptate
Rechinii care strălucesc pe întuneric, descoperiți lîngă Noua Zeelandă

Oamenii de știință au descoperit că trei specii de rechini care trăiesc la mare adîncime lîngă Noua Zeelandă strălucesc în întuneric, informează BBC.
Rechinul zmeu a devenit astfel cea mai mare specie cunoscută de vertebrate luminoase și exemplarele de acest tip pot atinge 180 de centimetri lungime. Bioluminiscența a mai fost observată și la speciile Rechinul negru cu lanternă și Rechinul lanternă din sud.
Cele trei specii erau deja cunoscute cercetătorilor, dar este prima dată cînd fenomenul de bioluminiscență - organisme care emit lumină - a fost identificat asupra lor.
Există multe vietăți marine - dar și insecte, precum licuricii - care emit lumină, însă acesta a fost primul caz în care acest fenomen a fost observat la speciile mai mari de rechini.
Cercetătorii sugerează că partea inferioară strălucitoare a rechinilor i-ar putea ajuta să se ferească de prădători sau de alte amenințări. Bioluminiscența se obține cu ajutorul miilor de fotopori (celule care produc lumină) localizați în piele rechinilor.
Cele trei specii din studiu locuiesc în zona mesopelagică, care este cuprinsă între 200 și 1000 de metri adîncime (adîncimea maximă pînă la care pătrunde lumina soarelui).
Speciile de rechin în cauză trăiesc într-un mediu cu puține locuri unde s-ar putea ascunde, iar propria lumină ar putea acționa ca o formă de camuflaj, susțin cercetătorii.
În studiu, cercetătorii de la Universitatea Catolică din Louvain (Belgia) și Institutul Național al Marinei și Cercetărilor Atmosferice din Noua Zeelandă explică importanța bioluminiscenței pentru vietățile marine: "A fost considerat des ca fiind un eveniment marin spectaculos, dar neobișnuit, însă avînd în vedere întinderea fundului mării și apariția organismelor luminiscente în această zonă, devine tot mai evident că producerea de lumină la mare adîncime joacă un rolm important în structura celui mai mare ecosistem al planetei noastre".
Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter
- Cuvinte cheieRechin
- FeedbackContactează redacția | Adresează întrebarea
- Aplicaţii
Produsele „Viorica” – în finala prestigiosului concurs „Pure Beauty Global Awards” Victoriabank a obținut validare internațională pentru eforturile depuse în asigurarea securității datelor clienților săi Premieră națională: cea mai performantă proteza de genunchi folosită în intervențiile de protezare parțială la Medpark 5 minute de levănțică Pe lacurile zonei ecologice VioPark au apărut mai multe lebede (FOTO)
- 14:19 Cele 120 de mii de doze de vaccin anti-COVID-19 din partea Rusiei vor fi scutite de taxe vamale
- 14:15 În capitală au fost vaccinate circa 40% din cadrele didactice. Urmează taxatorii
- 14:10 Ce îi așteaptă pe turiștii moldoveni, după ce în Turcia a fost introdus lockdown parțial
- 14:00 Briefing de presă organizat de Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, din 15 aprilie 2021
- 14:00 Ceban: „Rămînem în situație epidemiologică de alertă sporită”
- 13:45 Alte două site-uri, blocate la solicitarea SIS
Sondaj Toate

Comentariile (0)
Adăugaţi Comentul