COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Punctul Nemo sau Polul inaccesibilității (FOTO)

Punctul Nemo sau Polul inaccesibilității (FOTO)

În Pacificul de Sud se află Punctul Nemo (Point Nemo) — Polul oceanic al inaccesibilității, un punct condiționat în Oceanul Planetar, cel mai îndepărtat de uscat punct de pe Pămînt.

"Numai aici vă puteți simți cu adevărat singur și în totalitate rupți de civilizația umană. Pe întreaga planetă Pămînt nu mai există un alt loc în care în toate cele patru laturi ale lumii pînă la cel mai apropiat uscat va fi la fel și atît de departe. Exact 2 688 kilometri sau 1 450 mile marine este distanța de la punctul Nemo pînă la uscat, în orice direcție. Și apoi, cea mai mare parte a acestui pîmînt îndepărtat este nelocuită", a scris pe pagina sa de socializare internautul Igor Belokovîlski.

El a atras atenția asupra coincidenței mistice: punctul este numit în cinstea eroului din romanul lui Jules Verne, în același timp din latină "nemo" poate fi tradus ca "No man” - nume potrivit pentru un astfel de loc, nu-i așa?


Un alt fapt științific, care este la fel de mistic: dacă vă aflați în Punctul Nemo în momentul potrivit al zilei și ridicați ochii spre cer, puteți vedea clar Stația Spațială Internațională. Distanța de la punctul Nemo pînă la orbita ISS este de aproximativ 400 km - mai aproape decît de orice alt loc de pe planetă.

Punctul Nemo a fost descoperit în 1992 de către inginerul croato-canadian Hrvoje Lukatela, cu ajutorul unui program de calculator hiper-spațial.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load