X 
Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1165

Produsele care poluează cel mai mult oceanele lumii

3 iul. 04:00   Ştiinţă şi IT
1441 0

Pungile de unică folosință, sticlele de plastic, recipientele şi ambalajale pentru alimente sînt cele mai răspîndite produse care poluează oceanele lumii, reprezentînd aproape jumătate din deșeurile produse de om, potrivit celui mai cuprinzător studiu.

Doar 10 produse din plastic au reprezentat trei sferturi din deşeuri, datorită utilizării lor pe scară largă și a degradării extrem de lente. „Nu am fost surprinși de faptul că plasticul reprezintă 80% din deşeuri, dar proporția ridicată de articole pentru luat masa ne-a surprins, care nu sînt doar deşeuri McDonald’s, ci şi sticle de apă, sticle de băuturi precum Coca-Cola și conserve”, spune Carmen Morales-Caselles, de la Universitatea din Cádiz, Spania, care a condus noile cercetări.

„Aceste date vor ajuta factorii de decizie politică să ia măsuri pentru a încerca să oprească robinetul de gunoi marin care curge în ocean, mai degrabă decît să-l curățe”, a adăugat ea. „În ceea ce privește originea deșeurilor, sînt în principal pungi și ambalaje din plastic, recipiente și tacîmuri pentru alimente, sticle de plastic și de sticlă şi cutii, care au constituit cea mai mare cotă”, se arată în concluzia cercetării, publicată în revista Nature Sustainability și finanțată de Fundația BBVA și ministerul științific spaniol. Analiza a inclus elemente mai mari de 3 cm și identificabile, cu excepția fragmentelor și microplasticelor.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Care va fi „soarta” protestului din capitală?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав