AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 471 287  Au ieșit 387 046   Au rămas 84 241     Mai multe detalii
Cazul Dodon stiri: 42
Cazul Șor stiri: 407
Criza energetică stiri: 725

Prima specie de dinozaur care a trăit în Groenlanda în urmă cu 214 milioane de ani

10 noi. 2021,, 00:00   Ştiinţă şi IT
1837

Fosilele unui dinozaur biped numit Issi saaneq, care a trăit în urmă cu aproximativ 214 milioane de ani pe teritoriul Groenlandei de astăzi, au fost identificate de o echipă internaţională de cercetători din Portugalia, Danemarca şi Germania, relatează Science Daily. Acest erbivor de talie medie, cu gît lung, al cărui nume aduce un omagiu limbii inuite din Groenlanda şi înseamnă ''os rece'', a fost predecesorul sauropodelor, cele mai mari animale terestre care au trăit vreodată.

Rămăşiţele acestei specii de dinozaur - două cranii bine conservate - au fost descoperite prima dată în 1994, în timpul unor săpături efectuate în Groenlanda de Est de paleontologi de la Universitatea Harvard. Iniţial, s-a crezut că unul dintre specimene provenea de la un Plateosaurus, un dinozaur binecunoscut, cu gît lung, care a trăit în perioada Triasică în zona Germaniei, Franţei şi Elveţiei de astăzi, scrie agerpres.ro.

''Este interesant să descoperim o rudă apropiată a binecunoscutului Plateosaurus, dintre care cîteva sute de fosile au fost deja găsite aici, în Germania'', a declarat Oliver Wings de la Universitatea Martin Luther (MLU) din Halle-Wittenberg, coautor al studiului publicat în revista Diversity.

Cercetătorii au efectuat o scanare micro-CT a oaselor, care le-a permis să creeze modele digitale 3D ale structurilor interne şi ale oaselor încă acoperite de sedimente.

''Anatomia celor două cranii este unică în numeroase privinţe, de exemplu în ceea ce priveşte forma şi proporţiile oaselor. Aceste specimene aparţin cu siguranţă unei specii noi", a spus autorul principal, Victor Beccari, care a efectuat analizele la Universitatea NOVA din Lisabona.

Dinozaurul erbivor Issi saaneq a trăit în urmă cu aproximativ 214 milioane de ani, în Triasicul tîrziu. În acea perioadă, supercontinentul Pangea s-a destrămat şi a început să se formeze Oceanul Atlantic.

''La acel moment, Pămîntul se confrunta cu schimbări climatice care au permis primilor dinozauri erbivori să ajungă în Europa şi nu numai'', a explicat profesorul Lars Clemmensen de la Universitatea din Copenhaga.

Cele două cranii ale noii specii provin de la un exemplar juvenil şi de la un exemplar aproape adult. Cu excepţia mărimii lor, diferenţele dintre ele în ceea ce priveşte structura osoasă sînt minore şi se referă doar la proporţii. Noul dinozaur groenlandez diferă de toţi ceilalţi dinozauri sauropodomorfi descoperiţi pînă în prezent, însă prezintă asemănări cu dinozaurii găsiţi în Brazilia, cum ar fi Macrocollum şi Unaysaurus, care au o vechime cu aproape 15 milioane de ani mai mare. Împreună cu Plateosaurus din Germania, ei formează grupul plateosauride - dinozauri bipezi, al căror corp atingea lungimi de la trei pînă la 10 metri.

Noile descoperiri sînt primele dovezi care atestă existenţa unei specii distincte de dinozauri groenlandezi, care nu doar se adaugă la gama variată de dinozauri din Triasicul tîrziu (235 milioane-201 milioane de ani în urmă), dar oferă în plus informaţii despre căile evolutive şi cronologia grupului emblematic de sauropode care au populat Pămîntul timp de aproape 150 de milioane de ani.

După finalizarea lucrărilor ştiinţifice, fosilele vor fi transferate la Muzeul de Istorie Naturală din Danemarca.

1

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Scumpirea carburanților vă poate motiva să renunțați la mașină?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав