Criza energetică stiri: 1774
Cutremure stiri: 387
Eurovision stiri: 424

Prima lansare a rachetei Ariane 6 ar putea avea loc la sfîrşitul anului 2023

19 ian. 03:00   Ştiinţă şi IT
1196 0

Zborul inaugural în spaţiu al rachetei Ariane 6, care a acumulat deja o întîrziere de trei ani, ar putea avea loc "la sfîrşitul lui 2023", dar există şi anumite "riscuri posibile" din cauza unor probleme ce ar putea să apară în timpul testării acestui lansator greu european, a declarat marţi directorul Agenţiei spaţiale franceze, citat de AFP.

"Primul zbor, dacă totul va merge bine, se va petrece în 2023, probabil la sfîrşitul lui 2023", a declarat CEO-ul Centrului Naţional pentru Studii Spaţiale (CNES) din Franţa, Philippe Baptiste, într-o conferinţă de presă.

"Este o perioadă condiţionată de faptul de a nu descoperi o problemă tehnic majoră în timpul testelor combinate", pe durata cărora racheta şi baza ei de lansare construită de CNES sînt testate la Kourou, în Guyana Franceză, a adăugat el.

Philippe Baptiste consideră că "există încă riscuri posibile în lunile care vor veni, nu ar servi la nimic ca eu să susţin un alt discurs decît acest discurs al adevărului tehnic".

Agenţia Spaţială Europeană (ESA), coordonatoarea programelor de dezvoltare a lansatoarelor europene, mizează oficial pe o lansare inaugurală a rachetei Ariane 6 în al patrulea trimestru din acest an.

Accesul autonom al Europei la spaţiu trece printr-o perioadă dificilă: Europa nu mai are acces la lansatorul mediu rusesc Soiuz după invadarea Ucrainei, lansatorul greu Ariane 6 a acumulat o întîrziere de trei ani, iar lansatorul uşor Vega este reţinut la sol.

0
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий