X 

Praful s-a dovedit a fi viu și mult mai periculos pentru sănătate

13 sep. 01:30   Ştiinţă şi IT
4381 0

Un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Northwestern din Statele Unite, care se ocupă cu studierea probelor de praf, a arătat că praful nu constă din particule moarte, așa cum se credea anterior.

S-a dovedit că praful poate fi o masă de microorganisme vii și reprezintă un pericol mai grav pentru sănătatea omului decît mulți recunosc.

"Se crede că totul din ce este alcătuit praful este mort. Dar, de fapt, nu este așa. Există organisme care trăiesc în el. Praful este ultimul refugiu pentru tot ceea ce circulă în aer", a spus autorul principal al lucrării, Dr.Erica Hartman, în această privință, transmite ecology.md

Potrivit omului de știință, împreună cu colegii, au reușit să descopere un pericol nou și mai semnificativ al prafului pentru sănătate. Este vorba despre capacitatea microbilor care trăiesc în praf de a se modifica sub influența componentelor antibacteriene ale diferitelor produse de curățare. Utilizarea soluțiilor antibacteriene pentru combaterea prafului și murdăriei poate contribui la dezvoltarea infecțiilor rezistente la antibiotice, spun experții.

Care este baza acestei opinii? Oamenii de știință au colectat cîteva zeci de probe de praf din săli de sport, unde se folosesc adesea soluții antibacteriene. După ce au studiat compoziția genetică a bacteriilor prezente în praf, cercetătorii au declarat: praful, "viu" din cauza numeroaselor microorganisme care trăiesc în el, are și proprietatea de a acumula o cantitate mare de compus chimic triclosan. Potrivit experților, cu cît este mai mare nivelul de triclosan în praf, cu atît mai mulți markeri genetici indicau rezistența la antibiotice. Trebuie remarcat faptul că, în 2017, triclosanul a fost interzis în Statele Unite pentru utilizarea în produsele de curățare și igienă, după ce oamenii de știință au descoperit o serie de efecte periculoase asupra sănătății.


Oamenii de știință rezumă: pentru a combate praful "viu", este mai bine să nu folosiți soluții antibacteriene, în special în spații închise. În caz contrar, există un pericol grav ca în vecinătatea oamenilor să înceapă să se dezvolte o microfloră rezistentă la efectele medicamentelor grave. În Statele Unite, pînă la 25 de mii de oameni mor anual din cauza infecțiilor rezistente la antibiotice.

0
0
1
2
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?