X 

„Pericolul neașteptat” din orașele mayașilor. Foloseau o substanță toxică, fără să știe că îi otrăvea

10 ian. 05:00   Ştiinţă şi IT
2055 0

Orașele mayașe antice erau contaminate cu niveluri „periculoase” de mercur care ar fi putut reprezenta un pericol pentru sănătatea oamenilor, potrivit unei noi cercetări citate de The Independent.

Analiza, publicată recent în jurnalul Frontiers in Environmental Science, a constatat că „pericolul neașteptat” al poluării cu mercur sub suprafața solului orașelor mayașe este cauzat probabil de utilizarea frecventă a mercurului și a produselor care conțin mercur de către oamenii care au trăit între anii 250 și 1100 d.Hr. „Descoperirea mercurului îngropat adînc în sol și în sedimente din orașele antice mayașe este greu de explicat pînă cînd începem să luăm în considerare arheologia regiunii, care ne spune că mayașii au folosit mercur de secole”, a spus unul dintre autorii studiului, Duncan Cook, de la Universitatea Catolică Australiană. În cadrul studiului, oamenii de știință au revizuit pentru prima dată toate datele privind concentrațiile de mercur din sol și sedimente de pe siturile arheologice mayașe. Ei au descoperit concentrații de mercur variind de la 0,016 părți per milion (ppm) în unele regiuni pînă la niveluri „extraordinare” de 17,16 ppm în alte locuri.

Pragul efectului toxic (TET) pentru mercurul din sedimente este definit ca 1 ppm. Citînd studii anterioare, ei spun că vase sigilate pline cu mercur lichid au fost găsite în mai multe situri mayașe, inclusiv la Quiriqua din Guatemala, El Paraíso din Honduras și megaorașul multietnic Teotihucan din centrul Mexicului. Arheologii au descoperit anterior și vopsele care conțin mercur, fabricate în principal din cinabru mineral, în alte locuri din regiunea Maya. Pe baza acestor observații, oamenii de știință spun că vechii mayași ar fi folosit frecvent vopsele și pulberi care conțin cinabru și mercur pentru decorare. Acest mercur, spun ei, s-ar putea să se fi scurs din terase, suprafețe, pereți și ceramică și să se fi răspîndit în sol și apă. „Pentru mayași, obiectele aveau ch’ulel, sau forță sufletească, care se află în sînge”, a spus Nicholas Dunning, un alt coautor al studiului, de la Universitatea din Cincinnati din SUA.

„Prin urmare, pigmentul roșu strălucitor al cinabrului era o substanță neprețuită și sacră, dar, fără să știe, era și mortală, iar moștenirea sa persistă în solurile și sedimentele din jurul vechilor situri Maya”, a explicat Dr. Dunning. Cercetătorii bănuiesc că mercurul și cinabrul găsite în siturile mayașe ar fi putut fi extrase inițial din zăcăminte cunoscute din limitele de nord și de sud ale regiunii Maya și importate în orașe de către comercianți. Utilizarea pe scară largă a metalului ar fi putut reprezenta un pericol pentru sănătatea mayașilor, spun oamenii de știință. Studiile au arătat care sînt efectele toxice ale intoxicației cronice cu mercur, inclusiv afectarea sistemului nervos central, a rinichilor și a ficatului. De asemenea, metalul lichid provoacă tremurat, vedere afectată și auz, paralizie și probleme de sănătate mintală.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий