COVID-19 în MOLDOVA

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Pe satelitul lui Saturn a fost găsită gheață proaspătă

Oamenii de știință au studiat datele pe care sonda NASA Cassini le-a colectat pe parcursul a 13 ani. Cercetătorii au observat că există o cantitate mare de gheață proaspătă în emisfera nordică a satelitului lui Saturn, Enceladus.


Unul dintre principalele locuri pentru a găsi viață în afara Pămîntului în sistemul nostru Solar este luna planetei Saturn — Enceladus. Ea este acoperită cu o crustă de gheață, sub care cercetătorii presupun că apa este sub formă lichidă. Pe noua hartă a satelitului, alcătuită atît cu ajutorul luminii vizibile, cît și a undelor infraroșii, se poate observa că zonele cu activitate geologică sînt acoperite cu o crustă proaspătă de gheață.


Deoarece Enceladus este acoperit cu gheață, el reflectă foarte puternic lumina și arată ca un bulgăre de zăpadă alb strălucitor. Pentru a înțelege mai multe despre acest corp ceresc, cercetătorii au analizat, de asemenea, misiunile către Saturn, care au avut loc în 2007.

Încă din 2005, cercetătorii au observat deja bucle uriașe formate din gheață și abur, care se presupune că ies din Oceanul aflat sub suprafața gheții. Noua hartă spectrală arată că semnalele infraroșii se corelează în mod clar cu activitatea geologică, care poate fi văzută ușor la Polul Sud.


Aceste noi date ne vorbesc despre faptul că emisfera nordică este acoperită cu gheață proaspătă, dar și că în ambele emisfere a avut loc aceeași activitate geologică — schimbarea suprafeței peisajului.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load