Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Pe Jupiter au fost observate explozii gigante

30 oct. 2020,, 01:00   Ştiinţă şi IT
9030 0

Oamenii de știință de la Institutul de cercetare din sud-vest din SUA au descoperit explozii ultraviolete strălucitoare în atmosfera lui Jupiter, asemănătoare cu sprite și elfii de pe Pămînt.

Fenomenele de lumină pe termen scurt (TLE, transient luminous events) a fost înregistrat cu ajutorul unui spectrograf UV la bordul navei spațiale Juno.


Spectrograful a identificat 11 explozii luminoase de scurtă durată de 1,4 milisecunde. Acestea au avut loc în atmosfera gigantului de gaze la înălțimea de 260 de kilometri deasupra stratului, unde presiunea este egală cu presiunea atmosferică pe Pământ la nivelul mării (1 bar). Fenomenul nu poate fi explicat prin fulgerele obișnuite care apar cu 300 de kilometri mai jos. În spectrul exploziilor predomina radiațiile ultraviolete din seria Lyman care apar la trecerea electronilor de la nivelurile energetice excitate în atomul de hidrogen la început. Pe baza acestor caracteristici, astrofizicienii au concluzionat că au observat anume TLE.


Pe Pămînt, TLE apare în straturile superioare ale atmosferei ca răspuns la exploziile fulgerelor troposferice. Natura lor identică cu exploziile jupiteriene este confirmată de asemănarea vizibilă a norilor în locurile de apariție a fenomenului. Cu toate acestea, pe Jupiter, TLE ar trebui să aibă o culoare albastră sau roz datorită hidrogenului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?