X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Păsări din zonele arctice și alte specii rare, observate în lacurile din sudul țării

5 oct. 2022,, 02:00   Ştiinţă şi IT
2214 0

În mod tradițional, în primul weekend al lunii octombrie are loc Eurobirdwatch – un eveniment european în cadrul căruia toate țările organizează în mod sincron activități de observare a păsărilor sălbatice, transmite replicamedia.md.

Pentru a observa păsările migratpare, membrii Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN) au efectuat deplasări în sudul țării, în regiunea lacurilor Beleu și Manta (raionul Cahul) și în cea a lacurilor Taraclia și Beșalma.

La fiecare dintre aceste lacuri au fost observate specii interesante, precum diverse specii de rațe sălbatice – rață lingurar (Anas clypeata), rață pestriță (Mareca strepera), rață fluierătoare (Mareca penelope). Majoritatea acestor specii de rațe trăiesc în jumătatea nordică a continentului european, iar prezența lor la început de octombrie arată că ele și-au început deja migrația către locurile de iernare.

Au fost observate și specii care aparțin grupului de limicole, adică păsări adaptate apelor de mici adîncimi: sitar de mal (Limosa limosa), ciocîntors (Recurvirostra avosetta), nagîț (Vanellus vanellus), prundăraș gulerat mare (Charadrius dubius), bătăuș (Calidris pugnax), fugaci de țărm (Calidris alpina), fugaci mic (Calidris minuta), becațină comună (Gallinago gallinago), fluierar negru (Tringa erythropus), fluierar cu picioare verzi (Tringa nebularia), culic mare (Numenius arquata).

„Prezența lor este absolut firească în această perioadă a anului, fiind una din prezențele obișnuite ale migrațiilor. Însă a fost înregistrată și prezența unor specii de limicole mai rar observate, și anume ploierul argintiu (Pluvialis squatarola) – un oaspete din regiunile arctice și migrator pe distanțe lungi care vagabondează uneori în interiorul continentelor. Indivizii acestei specii au fost observați atît pe lacul Beleu, cît și pe lacul Taraclia”, susțin reprezentanții SPPN.


De asemenea, este notabilă și prezența pe lacul Beleu a pelicanilor creți (Pelecanus crispus).

Migrația de toamnă se face simțită și în cazul păsărilor răpitoare, care ne traversează cerul în numere mari. De exemplu, un oaspete obișnuit al acestei perioade este șoimul rîndunelelor (Falco subbuteo), care migrează odată cu stolurile imense de rîndunici și lăstuni – prada sa naturală. Mai mulți indivizi de șoimul rîndunelelor au fost numărați în dimineața zilei de 1 octombrie la lacul Beleu, care urmăreau de-aproape sute de rîndunici (Hirundo rustica) și lăstuni de casă (Delichon urbicum) ce treceau deasupra lacului.

La finalul acestor vizite de observație s-a acumulat o listă de 65 specii de păsări. Echipa SPPN a acumulat aceste date și le-a expediat echipei coordonatoare la nivel european, care a sintetizat toate informațiile primite de la țările europene.

Desfășurat cu regularitate încă din 1993, EuroBirdwatch adună an de an, în primul weekend al lunii octombrie, sute de mii de oameni care vor să vadă cu ochii lor cît mai multe păsări migratoare. Cele 32 de țări care au participat anul acesta au mobilizat 19 148 de iubitori de păsări de pe tot continentul, care au numărat în mod sincron 4 607 147 păsări în cadrul a 753 de activități organizate în cele două zile de birdwatching. Republica Moldova participă la Eurobirdwatch începînd cu anul 2014.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?