TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Paleontologii au descoperit fosilele unei protobalene antice


Oamenii de știință egipteni au descoperit rămășițele pămîntești ale unei protobalene antice neobișnuite: ea avea picioare posterioare și o coadă, pe care o folosea pentru a se deplasa în apă.


Protobalenele antice, care au trăit pe Pămînt cu 47 de milioane de ani în urmă, înotau cu ajutorul labelor. Balenele au început să folosească coada pentru deplasare cu doar 37 de milioane de ani în urmă. Fosilele protobalenei descoperite, Aegicetus gheenei, ocupă o poziție intermediară între aceste stări – ele aveau dezvoltate atît picioarele posterioare, cît și coada.
Pe parcursul următoarelor epoci, labele anterioare s-au transformat în aripioare, labele posterioare au dispărut, coada a devenit principala sursă de mișcare și au crescut în mărime de cîteva sute de ori.


Fosilele găsite ale Aegicetus gehennae arată că lungimea animalului a fost de aproximativ 3 m, iar greutate - de aproximativ 1 t. În același timp, labele posterioare aveau dimensiuni medii, iar coloana vertebrală era alungită și foarte puternică. Probabil, balena se deplasa în apă ca crocodilul, îndoindu-și lateral corpul și coada și petrecea aproape tot timpul în apă, nu pe uscat, ca strămoșii săi.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load