COVID-19 în MOLDOVA

Oamenii de știință: Planeta va avea nevoie de zeci de ani pentru a se răci după reducerea emisiilor

Oamenii de știință: Planeta va avea nevoie de zeci de ani pentru a se răci după reducerea emisiilor

Oamenii de știință de la Centrul de cercetare internațională a climei CICERO din Oslo, Norvegia au efectuat o serie de calcule și au creat un model de schimbare pe planetă în cazul încălzirii globale.

Ei au găsit dovezi că după reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră planeta ar putea avea nevoie de zeci de ani pentru a se răci.


Planeta continuă să se încălzească din cauza emisiilor antropogene de gaze cu efect de seră. Prin urmare, oamenii de știință continuă să încerce să prezică cum va reacționa planeta. În această nouă lucrare, cercetătorii s-au întrebat ce s-ar putea întîmpla dacă oamenii ar face eforturi serioase pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.Cercetătorii au descoperit că numai reducerea conținutului de dioxid de carbon va inversa tendința actuală de încălzire globală — și acest lucru și va dura mult timp.


Dar reducerea emisiilor și a altor gaze contează, de asemenea. Fără astfel de pași, planeta ar fi nevoie de mult mai mult timp pentru a se răci.


Oamenii de știință au programat modelul să prezinte restricții stricte privind emisiile (aproximativ zero) începînd cu acest an. Aceste condiții nu par realiste și, în astfel de condiții, modelul a arătat că pînă în 2033, planeta va începe să reacționeze pozitiv. Cînd au programat modelul pentru o lume care ajunge la RUCP2.6 (scenariul climatic pe care mulți îl cred în acest domeniu reprezintă o reducere realizabilă a emisiilor) în acest an, atunci schimbările pozitive nu au fost pînă în 2047. Dacă emisiile se vor reduce cu 5% în fiecare an, vom vedea unele rezultate spre 2044.


Lucrarea arată foarte convingător faptul că timpul este esențial. Cu cît așteptăm mai mult să reducem drastic emisiile, cu atît mai mult timp va dura recuperarea de la daunele produse.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load