X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Oamenii de știință au studiat efectul dioxidului de carbon asupra climei Pămîntului cu 30 de milioane de ani în urmă

10 sep. 2020,, 06:00   Ştiinţă şi IT
3865 0

O modalitate de a face prognoze mai precise ale încălzirii globale în secolele următoare este să aruncăm o privire asupra schimbărilor climatice în trecutul geologic.

Într-un studiu publicat în Nature Communications, un grup internațional de experți universitari din Germania, SUA și Marea Britanie au studiat clima în epoca Eocenului - cu mai mult de 30 de milioane de ani în urmă. Atunci, temperatura medie de pe planetă era mai mare decît astăzi. Oamenii de știință au descoperit că influența dioxidului de carbon atmosferic asupra Pămîntului cald poate fi chiar mai puternic decît se anticipase anterior.


Epoca Eocenului a venit cu 56 - 34 de milioane de ani în urmă - ultima perioadă de seră din istoria Pămîntului asociată cu încălzirea globală. Atunci, păduri tropicale temperate puteau fi găsite în Antarctica, iar crocodilii ocupau mlaștinile umede care acopereau America de Nord și unele părți ale Europei. Cu toate acestea, în perioada Eocenului, clima s-a răcit brusc, iar epoca s-a încheiat cu o trecere lină spre clima pe care o vedem acum, cu înghețarea Antarcticii.


Până în prezent, nu era clar care era legătura dintre schimbările climatice și CO2 în această perioadă. Studiile recente privind modelele climatice au arătat că clima caldă este mai sensibilă la schimbările cantității de dioxid de carbon decît cea rece. Acest lucru poate avea o importanță deosebită pentru viitorul nostru, deoarece cantitatea de CO2 este în creștere și Pămîntul continuă să se încălzească.


Pe baza acidității apelor de suprafață (pH) și a evaluărilor privind starea de saturație a oceanului cu calciu, autorii au calculat modul în care CO2 din atmosferă a fost eliberat în timpul Eocenului.



Noile date privind CO2 oferă o perspectivă nouă și cuprinzătoare asupra evoluției climatice în Eocen și demonstrează în mod convingător legătura dintre nivelurile CO2 și clima caldă. Acesta arată modul în care vulcanismul, erodarea rocilor și îngroparea materialului organic influențează concentrația naturală de CO2 și, prin urmare, clima.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?