COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Oamenii de știință au observat o minge neobișnuită într-un tablou a lui Leonardo da Vinci

Oamenii de știință au observat o minge neobișnuită într-un tablou a lui Leonardo da Vinci

Programatorii au recreat un model 3D al tabloului „Salvatorul lumii” de Leonardo da Vinci pentru a studia mingea de sticlă neobișnuită din mîna lui Hristos.

Tabloul „Salvatorul lumii” de Leonardo da Vinci a fost considerat mult timp pierdut. În 2011, o versiune restaurată a pînzei a fost prezentată la Galeria Națională din Londra ca fiind un original deteriorat al lui Leonardo, terminat de unul dintre elevii săi. Mingea de sticlă din mîna lui Hristos, care se presupune că a fost desenată de Leonardo da Vinci, a interesat grupul de experți prin stranietatea sa: se pare că mingea nu mărește imaginea din spatele ei, așa cum putem aștepta de la o sferă din sticlă. Programatori de la Universitatea California, Irvine, au creat o copie virtuală a operei de artă, în încercarea de a înțelege ce voia să spună pictorul.

Sfera înfățișată ar trebui să acționeze ca o lentilă convexă, mărind și întoarcînd obiectele vizibile în spatele ei, dar acestea apar cu o distorsiune minimă. Oamenii de știință au folosit un software de vizualizare pentru a reproduce scena în 3D, iar apoi au studiat modul în care lumina va fi refractată prin diferite tipuri de bile similare.


După analiză, echipa de experți a declarat că sfera nu este solidă, ci reprezintă o imagine realistă a unei sfere goale. Aceasta explică denaturarea minimă a veșmîntului lui Hristos în fundal. Cercetătorii au menționat faptul că Leonardo știa cum interacționează sticla cu lumina, așa că nu a putut desena o sferă din întîmplare.

Oamenii de știință au mai descoperit că bilele goale de sticlă erau obișnuite în picturile din acea perioadă, așa că nimic nu l-a împiedicat pe Leonardo să deseneze o minge goală foarte realistă.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load