X 
Cutremure stiri: 501

Oamenii de știință au găsit dovezi cum a început civilizația

9 aug. 00:30   Ştiinţă şi IT
4322 0

Misterioasele figuri sculptate, descifrate la situl arheologic Gebekli Tepe din Turcia, sugerează că acesta este de două ori mai vechi decît Stonehenge și reprezintă un calendar solar construit în memoria loviturii devastatoare a unei comete.

Noul studiu sugerează că Gebekli Tepe, un complex de temple vechi de 12 000 de ani care conține figuri sculptate cu simboluri complexe, a fost construit pentru a înregistra evenimentul astronomic care a pus bazele civilizației umane.

Primul calendar din lume, creat în jurul anului 9000 î.Hr., permitea oamenilor să urmărească Soarele, Luna și constelațiile pentru a ține evidența timpului și a marca schimbarea anotimpurilor, au declarat oamenii de știință de la Universitatea din Edinburgh, relatează Noi.md cu referire la unian.net.

Cercetătorii au declarat că simbolurile ciudate în formă de V sculptate în coloanele Gebekli Tepe, înalt de 15 metri, ar putea reprezenta ziua. Folosind această interpretare, oamenii de știință au calculat un calendar solar de 365 de zile pe unul dintre piloni, format din 12 luni și 11 zile suplimentare.

Solstițiul de vară era reprezentat de un simbol special, litera V, purtat în jurul gîtului de un animal asemănător cu o pasăre. Cercetătorii presupun că alte simboluri de pe sit, cu semne similare în formă de V la gît, reprezintă probabil zeități.


Deoarece monumentul preistoric urmărește fazele Lunii, precum și ciclurile Soarelui, arheologii cred că sculptura reprezintă cel mai vechi "calendar solar lunar" din lume, cu multe mii de ani mai vechi decît toate calendarele cunoscute.

Calendarul a fost probabil conceput pentru a înregistra data la care un roi de fragmente de cometă s-a prăbușit pe Pămînt cu aproximativ 13.000 de ani în urmă, cred oamenii de știință. Se știe că un astfel de impact a cometei a declanșat o mini epocă glaciară care a durat mai mult de un mileniu și a exterminat multe specii de animale mari.

Cercetătorii au observat că lovitura devastatoare ar putea provoca o schimbare în modul de viață al oamenilor antici, de la vînătoare și culegere la agricultură și la nașterea civilizației în Semiluna Fertilă din Asia de Vest. Semiluna fertilă cuprinde Egiptul, Irakul, Siria și Libanul din zilele noastre.

Cercetări anterioare au demonstrat că un grup de fragmente de cometă care s-a prăbușit pe Pămînt cu aproximativ 13 000 de ani în urmă a marcat probabil începuturile civilizației umane.

5
1
0
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав