TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Oamenii de știință au găsit cel mai mare cîmp de alge înflorite. Se extinde din Africa pînă în Mexic

Oamenii de știință au găsit cel mai mare cîmp de alge înflorite. Se extinde din Africa pînă în Mexic

Biologi de la Colegiul de Științe Marine USF, folosind imaginile prin satelit, au descoperit cel mai mare cîmp din lume de macroalge înflorite – acesta se extinde pe suprafaţa Atlanticului, de la coasta de vest a Africii pînă la Golful Mexic.


Studiul este descris pe site-ul web al Universității din Florida de Sud.Cîmpul este alcătuit din sargassum – macroalga maro, care în procesul de înflorire acoperă suprafața oceanică. În oceanul deschis și în cantităţi moderate, acest tip de alge oferă hrană și habitat pentru broaște țestoase, crabi și pești și, de asemenea, hrănește oceanul cu oxigen prin fotosinteză.Cu toate acestea, în cantități mari (și volumele actuale de sargassum, cercetătorii le definesc drept colosale) algele împiedică mișcarea și respirația organismelor vii. Cînd plantele mor, se scufundă în cantități mari. Aceasta afectează coralii și plantele de la fundul oceanului. Cînd algele moarte sînt aduse pe țărm, ele încep să se descompună și să elibereze hidrogen sulfurat – acest lucru poate fi periculos pentru persoanele cu astm.Cercetătorii consideră că înflorirea activă și creșterea algelor poartă caracter sezonier și sînt cauzate de doi factori. Primul dintre acestea – influența umană – este formată de afluxul de cantități mari de nutrienți din Amazon, care intră în apă ca urmare a despăduririlor și a activităților agricole. Al doilea este cauzat de creșterea sezonieră a nutrienților din adîncimi.


Anterior, cercetătorii de la Universitatea Laval au ajuns la concluzia că pădurile dense de alge brune, care cresc sub apele de la coasta Arcticului, sunt una dintre puținele specii care beneficiază de creşterea temperaturii Oceanului Mondial.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load