TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Oamenii de știință au fost mirați de originea lemnului din Roma antică

Lemnul care a stat la baza construcției Imperiului Roman a fost adus de departe.


Conform unui nou studiu, vechii romani și-au construit casele din lemn, care a fost adus din depărtare. Construcțiile din lemn în Roma antică erau uriașe și complexe. Ele au fost construite folosind diferite tipuri de copaci aduși din diferite zone ale Imperiului Roman și de dincolo de hotarele lui.


Douăzeci și patru de scînduri de stejar, analizate de arheologi, au fost extrase în timpul construcției metroului în Roma în perioada 2014-2016. Cercetătorii au măsurat lățimea inelelor de creștere a fiecărei scînduri și au efectuat teste statistice pentru a determina cronologia medie. Analiza a arătat că stejarul folosit la fabricarea scîndurilor romane a fost tăiat din Munții Jura din estul Franței, la o distanță de peste 1.700 de kilometri.
Avînd în vedere dimensiunea scîndurilor și distanța uriașă pe care au parcurs-o, autorii presupun că vechii romani au transportat lemnul pe rîul Sona și Rhone înainte de a fi transportat prin Marea Mediterană. Experții menționează că, în acest caz, organizația logistică a Romei Antice a fost foarte puternică, iar rețeaua comercială – bine dezvoltată.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load

Arhivă de ştiri