Criza energetică stiri: 1718
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 423

Oamenii de știință au descoperit în Zimbabwe cel mai vechi dinozaur. Are peste 230 de milioane de ani

3 sep. 2022,, 02:00   Ştiinţă şi IT
1773 0

Oamenii de știință din Zimbabwe au anunțat descoperirea rămășițelor celui mai vechi dinozaur din Africa, care a cutreierat pămîntul în urmă cu aproximativ 230 de milioane de ani.

Denumit Mbiresaurus raathi, dinozaurul avea doar un metru înălțime, o coadă lungă și cîntărea pînă la 30 kg, potrivit echipei internaționale de paleontologi care a făcut descoperirea.

„Mergea pe două picioare și avea un cap destul de mic”, a declarat Christopher Griffin, cercetătorul care a scos la iveală primul os.

Probabil că era un omnivor care mînca plante, animale mici și insecte. Dinozaurul aparține speciei sauropodomorfe, același neam care va include mai tîrziu dinozaurii giganți cu gît lung, a declarat Griffin, un cercetător în vîrstă de 31 de ani de la Universitatea Yale.

Scheletul a fost găsit în timpul a două expediții în 2017 și 2019 de către o echipă de cercetători din Zimbabwe, Zambia și SUA.


Descoperirile echipei sale au fost publicate pentru prima dată miercuri în revista Nature. Rămășițe de dinozauri din aceeași epocă fuseseră descoperite anterior doar în America de Sud și India.

Paleontologii au ales Zimbabwe pentru a săpa după ce au calculat că, atunci cînd toate continentele au fost conectate într-o singură masă continentală cunoscută sub numele de Pangeea, aceasta se afla cam la aceeași latitudine ca și descoperirile anterioare din America de Sud modernă.

„Mbiresaurus raathi este remarcabil de asemănător cu unii dinozauri de aceeași vîrstă descoperiți în Brazilia și Argentina, ceea ce întărește faptul că America de Sud și Africa făceau parte dintr-o masă continentală continuă”, a declarat Max Langer de la Universitatea din Sao Paulo, Brazilia.

Dinozaurul poartă numele districtului Mbire, în nord-estul Zimbabwe, unde a fost găsit scheletul, și al paleontologului Michael Raath, care a fost primul care a raportat fosilele din zonă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?