COVID-19 în MOLDOVA

Oamenii de știință au creat un nou tip de materiale pentru energia viitorului

Oamenii de știință au creat un nou tip de materiale pentru energia viitorului

Prima metodă din lume de sinteză industrială a perovskitelor foarte stabile a fost dezvoltată de oamenii de știință de la Universitatea Federală din Ural ”B. N. Elțin” (UrFU), împreună cu colegii din India.

Potrivit autorilor, acest lucru deschide posibilitatea aplicării eficiente a acestor substanțe, recunoscute de revista "Science" drept material inovativ în energie și electronică.

Perovskitele sunt o clasă de minerale cu structură cristalină pseudo-cubică. Începînd cu anul 2012, perovskitele, potrivit oamenilor de știință, au fost cercetate în mod activ drept un material extrem de promițător pentru o serie de domenii, în special pentru energia solară.


Cu toate acestea, aplicarea practică a perovskitelor este încă limitată, deoarece metodele de producție existente nu asigură stabilitatea necesară a materialului.

La temperatura camerei, peliculele de perovskit se degradează timp de cîteva ore. Forma de pulbere a perovskitului, dezvoltată de specialiștii din UrFU și Institutul de știință și tehnologie Satyabama (India), a arătat o stabilitate ridicată, suficientă pentru uz tehnic. Proprietățile materialului, potrivit oamenilor de știință, nu s-au schimbat în cursul unui an de observații.

Prin intermediul prelucrării chimice prin metoda de antidizolvare la temperaturi înalte, cercetătorii au reușit să sintetizeze o serie întreagă de pervoskite sub formă de pulbere: MAPbI3, MAPbBr3, FAPbI3, FAPbBr3, CsPbI3 și CsPbBr3. După cum au explicat autorii, această metodă de producție este foarte simplă și nu necesită mult timp.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load