COVID-19 în MOLDOVA

Oamenii de știință au creat un material care se autorestabilește. Ei s-au inspirat de la dinții calmarului

Oamenii de știință au creat un material care se autorestabilește. Ei s-au inspirat de la dinții calmarului

A apărut un material nou care se poate restabili rapid. El reacționează la apă și chiar la lumină, și se descompune complet.


Cercetătorii au dezvoltat un material care se autorestabilește. Polimerul biosintetic poate fi utilizat pentru a repara părțile obiectelor care se uzează din cauza mișcării constante - componentele roboților, proteze, ventilatoare sau costume de protecție.


Oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Pennsylvania au prezentat proteine sintetice puternice care le imită pe cele întîlnite în natură. Pentru a face acest lucru, au studiat o bază mare de proteine și au observat că dinții calmarului sunt deosebit de puternici datorită structurii și locației macromoleculelor. Datorită blocurilor de monomeri cu proprietăți diferite, ei nu se exfoliază, deoarece părțile moleculei sînt legate între ele.Oamenii de știință au remarcat acest polimer care se autorestabilește reacționează la apă și căldură, în unele cazuri procesul este declanșat chiar și cu ajutorul luminii.


Prin reglarea numărului de repetări în interiorul materialului, cercetătorii au creat un polimer moale care se vindecă rapid și își păstrează rezistența inițială. Cu toate acestea, el se descompune complet sau poate fi reciclat în același polimer fără a pierde calitatea.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load