COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Oamenii de știință au creat o baterie de natriu-ion

Oamenii de știință au creat o baterie de natriu-ion

Oamenii de știință au creat o baterie viabilă de natriu-ion. Lucrarea oamenilor de știință de la Universitatea de Stat din Washington este descrisă în revista ACS Energy Letters.


Bateriile litiu-ion sînt folosite universal - cum ar fi telefoanele mobile, laptopurile și mașinile electrice. Cu toate acestea, producția lor necesită materiale scumpe și rare, cum ar fi litiu și cobalt.


Pe măsura creșterii cererii pentru mașini electrice și pentru stocarea energiei electrice, aceste materiale vor deveni mai greu accesibile — de aceea bateriile cu litiu în prezent reprezintă o problemă pentru satisfacerea cererii tot mai mare de stocare a energiei.Bateriile cu ioni de natriu, fabricate din natriu ieftin, accesibil și durabil, pot fi un bun candidat pentru înlocuirea celor cu Li-ion. Cu toate acestea, pînă în prezent, capacitatea lor este mult mai mică decît cea a bateriilor litiu-ion.


În plus, pînă în prezent, bateriile cu natriu au avut probleme serioase la reîncărcare — ele își pierd în mod semnificativ capacitatea după cîteva cicluri. În noua lor lucrare, cercetătorii au găsit o soluție la această problemă.


Bateria creată de oamenii de știință are o capacitate comparabilă cu bateriile litiu-ion și este capabilă să reziste la sute de cicluri de reîncărcare fără pierderi semnificative a capacității. În special, după 1 000 de cicluri de reîncărcare, ea și-a păstrat 80% din capacitate.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load