X 
Criza energetică stiri: 1708
Cutremure stiri: 384
Eurovision stiri: 419

Oamenii ar putea fi induși în starea de hibernare. Descoperirea savanților

12 mar. 23:00   Ştiinţă şi IT
710 0

În curînd, oamenii ar putea intra în hibernare precum urșii, somnul întins pe zile sau chiar mai multe luni economisind mîncare și oxigen pe durata călătoriei către Marte, sau alte destinații îndepărtate din sistemul solar.

Cercetătorii japonezi au încercat și reușit să declanșeze starea de hibernare la șoareci, țintind un grup specific de celule cerebrale. Experimentul desfășurat sugerează că hibernarea este o capabilitate a majorității mamiferelor, care poate fi declanșată chiar și la animale care nu dorm natural în timpul iernii, informează go4it.ro.

Intrarea în stare de hibernare ar putea ajuta astronauții să conserve alimentele și apa, precum și să amîne atrofierea musculară și osoasă indusă de expunerea prelungită la condiții de micro-gravitație, în călătoriile lungi prin spațiu.

Mai mult un somn prelungit, starea de hibernare presupune încetinirea dramatică a metabolismului, manifestată prin scăderea temperaturii corporale și oprirea aproape completă a pulsului și respirației.

În natură, atunci cînd mîncarea se împuținează sau devine complet inaccesibilă pe timpul iernii, animalele intrate în hibernare pot dormi aproape întreaga iarnă, trezindu-se la intervale mari de timp pentru a-și rezolva nevoile fiziologice și consuma din rezerva de hrană disponibilă (dacă aceasta există). În timpul somnului prelungit, animalele hibernante își reduc activitatea cerebrală și încetinesc ritmul cardiac și respirația.


Printre animalele capabile de hibernare se numără urșii, șerpii , broaștele țestoase și alte specii. Mai ales în cazul animalelor cu sînge rece, hibernarea poate fi dusă pînă la congelarea efectivă a animalului prin încastrarea în gheață, sîngele cu o compoziție modificată acționînd precum un antigel, protejînd organele interne împotriva înghețului.

Șoarecii nu hibernează în sălbăticie. Dar, în laborator, cercetătorii au fost capabili să forțeze activarea unei stări asemănătoare hibernării prin activarea unui tip de celule cerebrale numite neuroni Q.

„Șoarecii au prezentat calități distinctive care îndeplineau criteriile pentru hibernare”, a declarat Takeshi Sakurai, cercetător la Universitatea din Tsukuba, într-un comunicat de presă. „În special, punctul de reglare a temperaturii corpului a scăzut de la aproximativ 36°C la aproximativ 27°C, iar corpul a funcționat normal pentru a menține o temperatură a corpului mai scăzută în jurul valorii de 22°C, chiar și atunci cînd temperatura mediului înconjurător a fost redusă dramatic.”

În timpul hibernării cu durată de aproximativ o săptămînă, șoarecii au avut ritmuri cardiace mai lente, consumul redus de oxigen și respirația redusă.

Cercetătorii spun că experimentul sugerează că este posibil ca oamenii să dețină neuroni Q sau celule cerebrale comparabile, care ar putea fi manipulate pentru a declanșa o stare de hibernare. „În viitor, putem pune oamenii într-o stare de hibernare pentru misiuni pe Marte și nu numai”, a spus Sakurai.

1
1
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий