Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

O spumă specială va ajuta la strîngerea gunoiului din spațiu, chiar și la construirea unei locuințe pe Marte

25 iun. 2020,, 01:00   Ştiinţă şi IT
5144 0

Startup-ul rus StartRocket dezvoltă "Foam Debris Catcher" - un mic satelit autonom care va prinde și scoate resturile spațiale folosind spumă lipicioasă polimerică. Spuma ar putea servi chiar drept material de construcție pe Marte, dacă totul decurge conform planului, anunță Space.com.


Agenția Spațială Europeană estimează că pe orbita Pămîntului există aproximativ 129 de milioane de fragmente, dintre care 34.000 au o lățime de cel puțin 10 centimetri. Aceste obiecte se mișcă în spațiu la o viteză. De aceea, chiar și cioburile mici pot deteriora grav vreun satelit sau navă spațială.
Și, potrivit experților, amenințarea cu gunoi spațial crește. Un mediu orbital aglomerat crește riscul de coliziune.


StartRocket speră că coșul de spumă cu greutatea de 50 de kilograme ne va ajuta să nu ajungem la închisoare. Satelitul va împinge plasa din spumă pe măsură ce se apropie de norii de gunoi, apucîndu-l. Rezistența atmosferică va influența resturile prinse în coajă, trimițîndu-le în atmosfera Pămîntului, unde urmează să ardă.

Tehnologia spumei lipicioase își poate găsi aplicația dincolo de orbita Pămîntului dacă totul merge conform planului. De exemplu, creatorii presupun că un material similar va fi în cele din urmă folosit ca material de construcție ieftin și eficient pe Marte.


Un butoi de spumă poate fi trimis pe suprafața planetei Marte în loc de structuri metalice uriașe pentru construcția de locuințe. Potrivit lor, dispozitivul poate da suficientă spumă pentru un semicerc mare. Astronauții pot folosi doar un cuțit pentru a-și crea habitatul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?