COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

O planetă uriașă se învîrte în jurul unei stele minuscule

Gigantul din gaze care se învîrte în jurul unei stele mici îi va face pe astronomi să regîndească teoriile moderne de formare a planetelor.


Astronomii au spus că au descoperit o planetă care se aseamănă cu Jupiter și care se rotește în jurul unei stele a cărei masă este de doar 12% din masa soarelui. Acesta este un mic pitic roșu, cunoscut oficial sub numele de GJ 3512. Se presupune că în acest sistem neobișnuit s-ar putea ascunde o altă planetă mare din gaze.
Cercetătorii au descoperit că noua planetă a fost formată într-un mod neobișnuit, în care un nucleul solid din particule care fuzionează se formează înainte de trecerea la starea gazoasă. În schimb, planeta pare să fi apărut direct din gaz. Oamenii de știință presupun că gigantul din gaz poate fi aproape la fel de mare ca steaua sa. În același timp, anul de pe noua planetă durează aproximativ 200 de zile.
Instabilitatea gravitațională în discul de gaz-praf al stelei tinere ar putea duce în unele cazuri la formarea rapidă a giganților uriași de gaze, chiar dacă steaua are dimensiuni modeste. Descoperirea încurajează astronomii să reexamineze modelele existente de formare a planetei.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load