Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

O galaxie străveche, descoperită cu ajutorul Telescopului Hubble

2 iun. 2020,, 01:00   Ştiinţă şi IT
4246 0

Astronomii au obţinut imagini ale unei galaxii străvechi, cu vîrsta de 11 miliarde de ani, o galaxie inelară fierbinte şi foarte activă, cu ajutorul datelor adunate de Observatorul W.M. Keck din Hawaii şi de Telescopul Spaţial Hubble, conform unui studiu despre descoperire publicat la 25 mai în Nature Astronomy, transmite Space.com.

Galaxia, denumită R5519, este formată dintr-un inel plat de stele, cu o uriaşă gaură în mijloc, ce a rezultat, cred astronomii, în urma coliziunii cu o altă formaţiune galactică. Astfel de galaxii, cunoscute drept "galaxii inel colizional", se nasc rareori în Universul matur. Este pentru prima oară cînd astronomii au descoperit o astfel de galaxie atît de veche şi de îndepărtată - aflată la 11 miliarde de ani lumină de Soare, lumina ei abia acum ajungînd la Pămînt.

Galaxiile din perioada de tinereţe a Universului erau foarte active şi produceau noi stele cu o frecvenţă foarte mare. R5519 nu face excepţie, conform cercetătorilor.

"Produce stele cu o rată de 50 de ori mai ridicată decît Calea Lactee" a susţinut Tiantian Yuan, astronom la Universitatea Tehnologică Swinburne din Australia şi coordonatoare a echipei care a descoperit această galaxie. "Cea mai mare parte a acestei activităţi se produce în inelul său, care este un veritabil inel de foc", a adăugat ea.

Majoritatea galaxiilor de formă inelară din Univers se formează în urma unor colosale procese interne şi doar aproximativ 1 din 1.000 de astfel de structuri se formează în urma unor coliziuni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?