Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 964

O fosilă intactă a unui ihtiozaur gestant, recuperată dintr-un gheţar din Patagonia, Chile

13 mai. 06:00   Ştiinţă şi IT
1691

Oamenii de ştiinţă din Chile au recuperat cu succes o fosilă integrală de ihtiozaur, cu embrioni intacţi, din gheţarul Tyndall, situat în regiunea Patagonia din Chile.

Reptila marină gestantă a fost botezată ''Fiona'' de cercetători. Fosila cu o lungime de patru metri va ajuta oamenii de ştiinţă să studieze dezvoltarea embrionară a ihtiozaurilor, care au populat mările într-o perioadă cuprinsă între 90 şi 250 de milioane de ani în urmă.

Fosila ''este singurul ihtiozaur gestant datînd din urmă cu 129-139 de milioane de ani descoperit pînă acum'', a spus Judith Pardo, cercetătoarea care a descoperit fosila. ''Aşadar este incredibil de important'', a subliniat ea.

Pardo, paleontolog la GAIA Antarctic Research Center din cadrul Universităţii Magallanes, a descoperit fosila cu mai bine de un deceniu în urmă, dar condiţiile climatice extreme ale sitului, terenul accidentat şi regiunea izolată unde se află, au făcut ca extracţia să fie o provocare logistică complexă.

Oamenii de ştiinţă au petrecut 31 de zile extrăgînd fosila care a trebuit apoi transportată cu elicopterul. Întrucît fosila era completă, paleontologii au spus că au fost nevoiţi să extragă cinci calupuri cîntărind 200 de kilograme pentru a păstra oasele intacte.

Fosila este acum pregătită pentru a fi expusă la Muzeul de Istorie Naturală din Rio Seco în sudul Chile.

Oamenii de ştiinţă au descoperit 23 de specimene de ihtiozaur în timpul campaniei, ridicînd la 100 numărul total al fosilelor găsite îna gheţarul Tyndall şi care au transformat regiunea într-unul dintre cele mai dense şi bine conservate situri cu fosile de ihtiozaur din lume.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав