TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

O echipă de cercetători susţine că a descoperit o predispoziţie genetică pentru formele severe de COVID-19

O echipă de cercetători de la Şcoala Superioară de Economie (HSE) din Rusia susţine că a descoperit o ''predispoziţie genetică pentru cazurile severe de COVID-19'', afecţiunea provocată de noul coronavirus, informează DPA marţi.

Într-un studiu publicat în revista Frontiers in Immunology, echipa de la HSE a atribuit această susceptibilitatea unui set de şase molecule care contribuie la imunitatea prin celule T, ''unul dintre mecanismele-cheie folosite de corpul uman pentru a lupta împotriva infecţiilor virale''.

Aceste molecule, cunoscute sub denumirea de antigenul leucocitar uman clasa I (HLA-I), sînt ''unice la fiecare individ'', însă dacă distrug sau nu noul coronavirus ''ţine în mare parte de genetică'', întrucît moleculele sînt moştenite de la părinţi.

''Dacă o persoană are un set care este ineficient la o astfel de depistare, este probabil un caz mai sever de boală'', a precizat echipa de cercetători.

Descoperirile au avut la bază analiza unor mostre de genotip provenite de la pacienţi COVID-19 din Moscova şi Madrid, alături de un grup de control de mostre de la oameni sănătoşi.

Descoperirile cercetătorilor ruşi vin în contextul temerilor potrivit cărora mutaţiile virusului raportate prima dată în Marea Britanie şi Africa de Sud ar putea duce la forme mai severe ale bolii şi s-ar putea dovedi rezistente la vaccin, deşi oamenii de ştiinţă întrebaţi de revista Nature săptămîna trecută au spus că virusul va deveni mai puţin letal odată cu trecerea timpului.

Cea mai mare parte a celor 208 milioane de doze de vaccin administrate global pînă în prezent sînt de fabricaţie occidentală, deşi vaccinul rusesc Sputnik V pare pregătit pentru o utilizare mai extinsă după ce a fost considerat ca avînd o eficienţă de peste 90% într-un studiu recent publicat în The Lancet, o revistă medicală britanică.

La nivel global, au fost raportate peste 2,4 milioane de decese asociate coronavirusului şi circa 111 milioane de cazuri de infectare, potrivit unei statistici oficiale realizate de Universitatea Johns Hopkins.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load