TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

O capsulă spaţială Soyuz, lansată cu succes într-o misiune aniversară spre ISS

Capsula rusă cu echipaj Soyuz MS-18 a fost lansată în direcţia Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), într-o misiune dedicată aniversării a 60 de ani de la primul zbor al unui om în spaţiu, realizat de cosmonautul sovietic Iuri Gagarin.

Lansarea capsulei Soyuz MS-18, denumită “Iu.A.Gagarin”, în care călătoresc cosmonauţi ruşi Oleg Novitski şi Piotr Dubrov şi astronautul NASA Mark Vande Hei, a avut loc la ora 07:42 GMT de pe cosmodromul din Baikonur (Kazahstan) cu ajutorul rachetei Soyuz-2.1a şi a fost transmisă în direct.

În data de 12 aprilie 1961, Iuri Gagarin a devenit primul om care a călătorit în spaţiul cosmic. La bordul capsulei Vostok-1, cosmonautul reuşea să înconjoare Terra o dată şi să se întoarcă cu bine pentru a intra în istorie.

În acea zi, la 06:07 UTC, era lansată o rachetă Vostok-K propulsînd capsula spaţială Vostok 3KA în spaţiul cosmic. La bordul ei, Iuri Gagarin făcea o dată ocolul Pămîntului, pentru a se întoarce după o oră şi 48 minute, la 07:55 UTC, la cîţiva kilometri de Fluviul Volga.

Gagarin a devenit o celebritate internaţională, fiind trimis într-un turneu mondial pentru a prezenta reuşita “noului om” creat de URSS. Agenţia spaţială rusă Roscosmos a declarat 2016 “Anul Gagarin”, în încercarea de a reaminti compatrioţilor marile reuşite ale trecutului.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load