X 
Incendii stiri: 690
Cazul Șor stiri: 590
Preşedintele stiri: 3734

Nucleul Lunii, destul de asemănător cu cel al Pămîntului

13 mai. 00:00   Ştiinţă şi IT
2878 0

O investigație amănunțită a dezvăluit că nucleul Lunii este, de fapt, o bilă solidă cu densitate similară cu cea a fierului.

Cercetătorii speră că acest lucru va contribui la o înțelegere mai exactă a istoriei Lunii și, prin extensie, a Sistemului Solar.

„Rezultatele noastre pun sub semnul întrebării evoluția cîmpului magnetic al Lunii datorită demonstrării existenței nucleului intern și susțin un scenariu global de răsturnare a mantalei, care aduce informații substanțiale asupra cronologiei bombardamentului lunar în primul miliard de ani al Sistemului Solar”, a scris echipa condusă de astronomul Arthur Briaud de la Centrul Național pentru Cercetare Științifică din Franța.

Briaud și colegii săi au colectat date din misiuni spațiale și din experimente de telemetrie cu laser lunar pentru a compila un profil al diferitelor caracteristici lunare. Ei au făcut modelări ale unor diferite tipuri de nuclee pentru a afla, care dintre ele se potrivea cel mai bine cu datele observaționale.

Totodată, ei au descoperit că nucleul lunar este foarte asemănător cu cel al Pămîntului, respectiv, avînd un strat exterior fluid și un nucleu interior solid.

Conform modelării lor, nucleul exterior are o rază de aproximativ 362 de kilometri, iar cel interior are o rază de aproximativ 258 de kilometri. Aceasta reprezintă 15% din valoarea Lunii.


De asemenea, cercetătorii au descoperit că nucleul intern are o densitate de aproximativ 7.822 de kilograme pe metru cub. Valoarea este foarte apropiată de valoarea densității fierului, informează incredibila,ro.

În 2011, o echipă condusă de Renee Weber, cercetător planetar de la NASA Marshall, a găsit un rezultat similar, folosind ceea ce erau atunci tehnici seismologice de ultimă generație pe datele Apollo pentru a studia nucleul lunar.

0
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?