COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 762 106 INFECTAȚI 285 321(+1371)   TRATAȚI 269 685     DECESE 6632(+15)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2922
Puterea stiri: 6631

Noul ecorobot miniatural curăță apa de microplastic

11 iul. 03:30   Ştiinţă şi IT
1339 0

Oamenii de știință din Țările de Jos au creat un microrobot care poate funcționa în apă și o poate curăța de deșeuri — inclusiv de microplastic. Dispozitivul este complet "verde", nu emite substanțe dăunătoare în mediul înconjurător.

Cercetătorii de la Universitatea de tehnologie din Eindhoven au prezentat un robot mic, care este fabricat din polimeri cu reacție rapidă; dispozitivul se mișcă sub acțiunea luminii și gravitației. El poate atrage și prinde particulele de substanțe poluante din lichidul înconjurător, inclusiv microparticulele din plastic.

Oamenii de știință au fost inspirați de dispozitivul polipilor coralilor — creaturi mici cu tentacule, din care sînt alcătuiți coralii din ocean. În primul rînd, au fost încîntați de capacitatea lor de a interacționa cu mediul, folosind curenții de mare. Tijele polipilor se mișcă mereu într-un mod specific care atrag particulele de mîncare.

Un polip artificial fără fir de 1 pînă la 1 cm a fost echipat cu o tulpină care reacționează la gravitație și lumină. Din cauza acestor factori, robotul mișcă tentaculele și colectează resturile mici din jurul său.

Un avantaj suplimentar al dispozitivului este că funcționează independent de compoziția lichidului înconjurător. Aceasta este o proprietate unică, deoarece materialul principal din robotul – hidrogelul - este sensibil la mediu. Cu toate acestea, inginerii au reușit să-l proceseze astfel încît materialul să se poată comporta la fel în apă de diferite grade de poluare sau salinitate. Eficiența robotului în același timp nu se schimbă.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ce părere aveți despre introducerea prezentării obligatorii a certificatului COVID-19 în Republica Moldova?
🔽🔽