Noua actualizare de Windows care va nemulțumi milioane de utilizatori

Noua actualizare de Windows care va nemulțumi milioane de utilizatori

Relaţia Windows 10 cu update-urile a fost controversată încă de la lansarea sistemului de operare de la Microsoft.


Compania a stricat şi reparat diverse elemente ale sistemului de operare şi a rupt compatibilitatea cu multe aplicaţii software sau chiar hardware (precum recenta dezactivare a compatibilităţii cu anumite dispozitive Bluetooth periculoase). Un nou update, care ar putea afecta cîteva zeci de milioane de utilizatori, poate strica compatibilitatea cu reţelele de tip VPN.


Microsoft a anunţat la lansarea actualizării KB4501375 că anumiţi utilizatori care rulează versiunea de Windows 10 1903, adică cea mai recentă, ar putea avea probleme cu RASMAN (Remote Access Connection Manager), serviciul care este folosit pentru controlul de la distanţă al computerului, cît şi pentru conectarea la reţele de tip VPN (Virtual Private Network).


Acestea din urmă sînt servicii în creştere, acestea fiind folosite atît de către cei care doresc să îşi anonimizeze activitatea de pe internet, cît şi de către cei care doresc să aibă acces la servicii altfel inaccesibile. sînt în continuare utilizatori de Netflix care preferă să folosească versiunea din SUA, chiar dacă serviciul este acum disponibil în peste 100 de ţări din lume. Întrucît catalogul de filme şi seriale diferă, un VPN din SUA, poate să garanteze accesul la filmele disponibile în această regiune.


Din fericire, Microsoft oferă şi o soluţie pentru cei care au probleme după aplicarea update-ului. Se pare că problemele apar doar pentru cei care folosesc un profil VPN configurat drept „always on” (AOVPN). Cei care folosesc VPN-uri manuale nu vor avea probleme. Apoi, pentru a pune reţeaua virtuală în funcţiune după update, este nevoie de cunoştinţe avansate de utilizare a sistemului de operare, precum modificarea politicilor de grupuri, sau editarea de registre.


Această rezolvare din urmă este puţin amuzantă, avînd în vedere că Microsoft a eliminat posibilitatea de a face o copie de rezervă automată a regiştrilor din Windows 10 printr-un update. Astfel, dacă registrele vor avea probleme mai tîrziu, după modificarea valorilor sau prin editarea eronată, lucru care duce la imposibilitatea de a mai porni sistemul de operare, singura soluţie pentru a anula modificarea valorilor este system restore sau o reparare a sistemului de operare, nu şi restaurarea registrelor la o valoare precedentă.


Microsoft promite rezolvarea acestei probleme într-un update care va fi lansat spre sfîrşitul lunii iulie. Pînă atunci, dacă folosiţi un VPN în mod Always On va trebui fie să vă feriţi de acest update, fie să parcurgeţi paşii de pe site-ul Microsoft. La o ultimă numărătoare, aproximativ 50 de milioane de utilizatoriu rulează Windows 10 versiunea 1903.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load