Noile invenții în Moldova: Roboți care păzesc case, proteze electronice ieftine (VIDEO)

Noile invenții în Moldova: Roboți care păzesc case, proteze electronice ieftine (VIDEO)

De la proteze ultra-moderne și roboți în stare să prindă hoți, zeci de invenții inedite au fost prezentate ieri în cadrul unei expoziții specializate. Unele lucrări au fost create de elevi, altele – de cercetători cu experiență.


Aceștia speră să găsească investitori pentru ca proiectele lor să prindă viață.


Inspirat de puterea și motivația de care dau dovadă persoanele cu dizabilități, Vladislav a creat o proteză modernă, care însă este de 30 de ori mai ieftină decît cele ce se vînd acum pe piață. Invenția i-a furat mult timp liber de student, dar nu regretă nopțile albe, transmite Noi.md cu referire la TV8.


VLADISLAV COVALSCHI, STUDENT


Brățara are 8 senzori și percepe contracțiile musculare. Eu strîng mîna și îmi repetă mișcările. Dacă voi adăuga mai multe funcții, de exemplu să utilizez carbon pentru rezistență, atunci va costa undeva 1000$.


Iar Armando a creat un robot salvator. L-a văzut gata acum jumătate de an, pe cînd era în clasa a 9-a. De laudă că poate prinde hoții sau să măsoare temperatura și umiditatea din casă.


ARMANDO BURUIAN, STUDENT


El este ca un robot majordom, pentru securitatea casei. Dacă vine un hoț, în poate detecta. Sau dacă se întîmplă un incendiu sau o inundație, el le detectează, mă sună pe telefonul mobil și îmi spune că este un incendiu sau inundație.


Iar această cercetătoare a venit din Porumbeni cu aproape 200 de hibrizi ai porumbului, care sînt mai rezistenți la frig, secetă și conțin mai multe proteine.


NINA FRUNZE, CERCETĂTOARE ȘTIINȚIFICĂ


Se numește Porumbeni. Este cu o perioadă de vegetație mai scurtă, pierde rapid apa din boabe, ceea ce dă posibilitate producătorilor să nu cheltuie energie electrică.


Inventatorii participă la expoziție odată la doi ani cu scopul de a găsi finanțatori pentru proiectele lor.


ANDREI POPA, DIRECTOR GENERAL INTERIMAR AGEPI


Invențiile nu trebuie să fie inventate de dragul invențiilor, dar pentru a fi implementate.  A avea o platformă de comunicare eficientă între mediul de afaceri și mediul academic.


Expoziția se află la cea de-a 16-a ediție. La ea participă peste 180 de cercetători și inventatori.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load